ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ РРО/ПРРО В СТОМАТОЛОГІЇ з 01.01.2021 р.

В цій статті йде мова про умови застосування РРО/ПРРО в стоматології з 01.01.2021 р.
       
21.01.2021 08:54 3752

Консультація виконавця

Сергій Феленко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 1
       Як відомо, до 01.01.21 р. підприємці (2 — 4 група єдиного податку) з річним доходом до 1 млн грн можуть працювати без РРО/ПРРО, якщо не продають технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (ТСПТ), ліки та медвироби.
        Законом України від 01.12.20 р. за № 1017-IX було внесено зміни до Податкового кодексу України та інших законів України, зокрема, щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку.
       Так, з урахуванням змін, внесених даним законом, окрім ТСПТ, ліків, медвиробів, до послуг, за якими потрібно застосовувати РРО/ПРРО, будуть тепер також належати платні послуги у сфері охорони здоров’я.
      Тобто незалежно від обсягу доходу (перевищено обсяг доходу, чи ні), підприємець при наданні платних послуг у сфері охорони здоров’я, якщо розрахунки за такі послуги здійснюються в готівковій формі або із застосуванням карток, зобов’язаний буде застосовувати РРО/ПРРО.
      При цьому, до платних послуг у сфері охорони здоров’я, наледжать послуги, які відповідають коду 86 «Охорона здоров’я» КВЕД 009:2010, а саме:
86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;
86.2 «Медична та стоматологічна практика»;
86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».
Конкретні послуги, які підпадають під кожен код, можна переглянути в Поясненнях до Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010) з наказу  Держкомстату від 23.12.2011 р. № 3962.
       Зокрема, до категорії «Медична та стоматологічна практика» належить код 86.22 «Спеціалізована медична практика».
     До нього відноситься медичне консультування та лікування у сфері спеціальної медицини лікарями-фахівцями і хірургами.
Чи існують випадки, при яких можно не використовувати РРО/ПРРО в стоматології
     Так, такі випадки існуть.
    РРО/ПРРО у будь-якому випадку не потрібен, якщо за послуги клієнти розраховуватимуться виключно:
(1) «класичним» безготівковим розрахунком (перерахування з рахунку на рахунок без задіювання карток/карткових рахунків клієнтів; перерахування на рахунок через касу банку тощо). Ці розрахунки не підпадають під дію Закону про РРО;
(2) за допомогою банківських засобів дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (оплата послуг через Приват24, Portmone, LiqPay тощо).   
     Тобто якщо клієнт «фізично» не передає готівку або не розплачується карткою через установлений в місці розрахунків РОS-термінал.
    Іншими словами, РРО/ПРРО вже потрібен стоматологам, і про їх встановлення вже потрібно замислитись, оскільки 01.01.21 р. не за "горами"
Таким чином, з 01.01.21 р. підприємці, які перебувають на 2-4 групі єдиного податку і надають платні послуги у сфері охорони здоров’я, зобов’язані будуть використовувати РРО/ПРРО при проведенні готівкових і «карткових» розрахунків.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram