Спадкування квартири з прихованим васником

Я прийняла у спадок квартиру померлої сестри, у якої є прихований власник ( її колишній чоловік). Вони, перебуваючи у шлюбі, придбали трикімнатну квартиру. Під час розлучення майнових претензій один до одного не мали. Сестрі залишилась квартира, яку вона потім поміняла на однокімнатну. Проте, у договорі міни квартири на квартиру є запис про те, що міна відбувається за згодою чоловіка та його заявою ( хоча чоловіком її він тоді вже не був). У документах на квартиру записано, що доля сестри ціла.  Нотаріус мені повідомила, що у випадку оформлення мною квартири , я отримаю 1/2. Колишній  чоловік сестри не виділив свою частку в натурі.У квартирі я вже проживаю майже 5 років. Як правиьно вчинити у цій ситуації,щоб оформити повністю квартиру на себе?

22.01.2021 16:47 1071

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1606
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. Трикімнатна квартира придбана вашою сестрою в шлюбі тому є спільною сумісною власністю з чоловіком. Відповідно до ст. 68 СК України розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності і після розлучення колишенє подружжя розпоряджається майном набутим в шлюбі за сільною згодою. Тому в договорі наявний запис про надання згоди чоловіком сестри на укладення договору міни. Крім того після укладення договору міни право на частку чоловіка сестри не припиняється. Таким чином однокімнатна квартира зберегля стату майна що перебуважє в спільній сумісній власності колишнього подружжя. За загальним правилом частки подружжя рівні. Тому після смерти сестри її колишній чоловік має право на 1/2 частину квартири, а інша 1/2 частина входить до складу спадщини. Тому нажаль нотаріус правий.


Можна спробувати оформити 1/2 частину на себе, а щодо частки колишнього чоловіка сестри звернутись до суду з позовом про припинення частки в спільному майні на підставі ст. 365 ЦК України. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:


1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;


2) річ є неподільною;


3) спільне володіння і користування майном є неможливим;


4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.


Щодо припинення права власності на частку на підставі ст. 365 ЦК України є докладне розяснення змісту статтті та порядку її застосування в рішенні Конституційного суду за посиланням 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram