Консультация по службе

Здравствуйте лежу в госпитале 

Циркулярная протрузия межпозвоночного диска 4.5 мм 

Остеохондроз позвоночника 4 хребцов грудного отдела

В больнице говорили не пригоден,приехал в госпиталь сказали стационар 2 недели и все 

Боли в спине сильнее невропатолог уклоняется от нормального ответа 

Служу 2 месяца 

23.01.2021 11:18 2893

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.


Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом, звільняються із служби достроково за станом здоров’я на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби.


Направлення на медичний огляд проводиться:


- військовослужбовців строкової служби: командирами військових частин, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комісарами, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України;в


- військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.


Звільнення від служби оформлюються виключно на підставі проведеної військово-лікарської експертизи. Після медичного огляду виноситься Постанова ВЛК.


Як правило, повне звільнення від загальної військової служби мають  люди з явними важкими патологіями, наприклад, відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість, шизофренія тощо. У більшості інших випадків мова йде не про списання  через непридатність до служби, а про необхідність у лікуванні, на підставі якого дається відстрочка і потім проводиться повторна медкомісія.


Перелік найбільш поширених хвороб для визнання непридатним до військової служби:


шкірні захворювання (екзема, псоріаз, себорейний і атопічний дерматит, свербіж шкіри, лімфаденіт)


алергія (кон’юнктивіт, дерматит та інші ураження слизових і шкірних покривів алергічного характеру)


всі види гриж (пахова, стегнова, пупкова, діафрагмальна, грижа черевної порожнини і сечового міхура)


гіпертонічна хвороба I-III стадії (періодичне підвищення артеріального тиску більш 140/90 мм рт. ст.)


захворювання дихальних шляхів (всі види бронхіальної астми, ускладнення після грипу і пневмонії важкого перебігу)


психічні розлади з періодичними соматичними проявами, які підтверджені сертифікатом психіатра за формою № 122-2/о


хвороби хребта (сколіоз, остеохондроз, протрузії міжхребцевих дисків, грижі Шморля і спондильоз з больовим синдромом)


захворювання опорно-рухового апарату (плоскостопість з проявами остеоартрозу, кіфоз і лордоз, хвороби кісток і суглобів)


захворювання шлунково-кишкового тракту (виразка шлунка, підтверджена рентгенологічним дослідженням в умовах штучної гіпотонії)


хвороби серця і серцево-судинної системи (всі форми стенокардії і легенево-серцевої недостатності, порушення серцевого ритму і тахікардія)


вегетосудинна дистонія з пароксизмальними порушеннями, підтверджена невропатологом, психіатром, окулістом і ендокринологом в умовах стаціонару


поганий зір (далекозорість або короткозорість будь-якого ока більш ніж мінус 6 діоптрій і астигматизм з різницею рефракції в двох головних меридіанах більше -3 дптр).


Актуальний і вичерпний список захворювань, які дають право на звільнення, міститься в «розкладі хвороб», затвердженому Наказом Міністра оборони України №402 від 14.08.2008.


Після отримання військовою частиною відповідного висновку (постанови) ВЛК про непридатність військовослужбовця до військової служби за станом здоров’я документи про його звільнення з військової служби оформлюються та надсилаються посадовій особі, яка видає наказ про звільнення негайно.


Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії.


Таким чином придатність до служби за станом здоров'я визначається рішенням ВЛК. 


Якщо Ви не згодні з рішенням, його можна оскаржити.


Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:


- постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва;


 - переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);


- постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК


Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.


Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram