Підліткова праця і пенсійний стаж

Добрий день!

Мій батько працював підлітком у колгоспі, коли учився в школі. Йдеться про 1960-ті роки. Чи можна долучити ці роки до його пенсійного стажу?

Знп,

Руслан.

25.01.2021 16:32 1261

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
737 відгуків (736 +) (1 -)
Консультацій: 1863
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”  визначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.


Статтею 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення” передбачено, що до стажу роботи зараховується робота, зокрема, на підставі членства в колгоспах та будь-яка інша робота, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків.


Відповідно до Типового уставу колгоспу, членами колгоспу могли бути громадяни, які досягли 16-річного віку. У деяких випадках членами колгоспу могли бути громадяни, які досягли 14-річного віку.


Враховуючи зазначене, Вашу роботу у колгоспі у підлітковому віці (до 14 років) можливо зарахувати до страхового стажу виключно на підставі документів.


У разі наявності документів, які підтверджують членство в колгоспі, рік роботи в колгоспі до 01.01.1996 року зараховується як повний рік незалежно від кількості нарахованих трудоднів на рік або відпрацьованих людино-днів на рік.


Якщо ж документи, які підтверджують членство в колгоспі відсутні, обчислення стажу роботи здійснюється за фактичною тривалістю на підставі документів того часу, без урахування праці підлітком в колгоспі.


Таким чином, батьку потрібно шукати документи про його членство в колгоспі. Якщо на руках таких документів немає - потрібно звернутися з запитом в архів райдержадміністрації вашого району.


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram