Проблема з мікрокредитом компанія є гроші

Потрібна консультація юриста, є проблема з мікрокредитом від е гроші , 7 січня я брала кредит у них на 20000 тисяч гривень , відсотки які вони нарахували за 30днів 3328грн, на 5 лютого , я знаходжусь закордоном в даний момент, і мені не прийшла жодна смс ні на телефон і на маіл про те що я повинна оплатити 5 лютого, зранку 6 лютого мені прийшла смс про те шо я можу пролонгувати кредит або повернути 35тисяч грн , тобто за один день вони нарахували мені великі відсотки і не пішли на поступки для того щоб я закрила 23328 грн , вчора я їм повернула по пролонгації 21736 грн і сьогодні 1638 грн , і передзвонила до них про те шо я віддала їм тіло 20000 тисяч і відсотки які були нараховані за 30 днів, але вони сказала що я їм вина ще 28 тисяч Мені потрібна юридична домопога , вони мені погрожують про те що будуть дзв до моїх родичів і друзів .

07.02.2021 14:00 1306

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

Добрий день!
Потрібно звернутися до установи, в якій Ви брали кредит письмово, листом з повідомленням про вручення. Як додаток до такого листа у Вас піде копія чеку про оплату. Було б дуже  гарно, якщо у квитанції про сплату було зазначено, що  це сплата саме за тіло кредиту.


 В листі потрібно вимагати від установи зменшення відсотків, відповідно до діючого законодавства. А саме, відповідно до ст. 21 Закону України «Про споживче кредитування» :



  1. У договорах про споживчий кредит пеня за невиконання зобов’язання щодо повернення кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.


Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення зобов’язань споживачем на підставі договору про споживчий кредит, не може перевищувати половини суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.



  1. Сукупна сума неустойки (штраф, пеня) та інших платежів, що підлягають сплаті споживачем за порушення виконання його зобов’язань на підставі договору про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує розміру однієї мінімальної заробітної плати, не може перевищувати розміру подвійної суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

  2. Застосування штрафу та пені за одне й те саме порушення споживачем зобов’язання за договором про споживчий кредит заборонено.


Було б дуже гарно, якщо б це був саме адвокатський запит, на нього установа має відповісти за 5 днів.


Щодо погроз від колекторів.


Сама установа вірогідніше не буде позиватися до суду в Вашому випадку, так як тіло кредиту Ви сплатили і вони це розуміють, а їхні відсотки шахрайські та незаконні, але це не виключено. Якщо позов до суду буде то потрібно обов’язково надати свій відзив з доказами.


Якщо колектори почнуть Вам погрожувати Ви маєте це зафіксувати і тоді можна звернутися до поліції. Але будьте готові до того, що через півроку справу закриють і результату не буде. Але для суду це буде мати значення.


Колектори не мають права «забрати квартиру» чи «заборонити виїзд закордон», взагалі, будь яким способом погрожувати стягнути з Вас чи Ваших близьких борг – це психологічний тиск і такі дії можуть бути застосовані лише за рішенням суду.


Не рекомендую взагалі з ними спілкуватися за телефоном, Ви маєте права цього не робити. А якщо вже вирішили спілкуватися, то вимагайте, щоб вони хочу б представились. Також категорично не розповідайте, що у Вас є у власності.


Якщо дзвінки будуть занадто настирливими змініть номер. Близьких потрібно попередити про Вашу ситуацію і дати такі ж рекомендації.


Якщо у Вас залишись питання, пишіть, спробую допомогти.


Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram