Перерахунок пенсії працюючому пенсіонеру

Питання з пенсійного законодавства.

Пенсія призначена в березні 2018 р. спочатку за інвалідністю (2 гр), через місяць - за віком. Стаж з вересня 1975 по теперішній час. Продовжую працювати за поперднім місцем роботи в державній установі, відповідно сплачуються страхові внески.

Чи маю право на (автоматичний чи за зверненням в Пенсійний фонд)  перерахунок пенсії з урахуванням зарплати після призначення пенсії? Чи тільки на перерахунок доплати за збільшений понаднормовий стаж?

08.02.2021 16:19 1368

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Згідно статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»:


Перерахунок пенсій проводиться без додаткового звернення осіб, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати:


-перерахунок проводиться щорічно з 1 квітня, без звернення пенсіонера, на найбільш вигідних умовах тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення;


-обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.


Право на проведення перерахунку мають пенсіонери, які після призначення (перерахунку пенсії):


-продовжували працювати та мають не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі;


-продовжували працювати і мають менше як 24 місяці страхового стажу (у такому разі, перерахунок проводиться не раніше ніж через два роки з дня звернення за призначенням (попереднім перерахунком пенсії).


Перерахунок пенсії проводиться:


Для пенсіонерів, які продовжували працювати та мають не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії:


-з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію;


-з урахуванням страхового стажу та заробітної плати (доходу), набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.


Для пенсіонерів які продовжували працювати і мають менше як 24 місяці страхового стажу:


-з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.


Одержувачам пенсій за вислугу років, які не досягли пенсійного віку такі перерахунки будуть проводитись після досягнення пенсійного віку.


Таким чином, перерахунок пенсії пряцьючим пенсіонерам здійснюється автоматично з 1 квітня кожного року за у умови наявності 24-х місяців стархового стажу після виходу на пенсію. Якщо пенсійний фон по невідомим причинам не здійснив перерахунок, то ви маєте право звернутись з заявою особисто або через електронний кабінет ПФУ про пререрахунко пенсії. Якщо вам відмовлять то необхідно звертатись до суду.


З повагою адвокат Дайнеко Ігор  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram