у квартирі, що має автономне опалення просочує труба централізованого опалення. Хто і чиїм коштом має усувати пошкодження та збитки

у квартирі, що має автономне опалення просочує труба централізованого опалення. Пошкодження на рівні нашого плинтуса, нижче зпайки труб від судідського радіатора до нас. Хто і чиїм коштом має усувати пошкодження та оплачувати збитки за ремонт стелі нижчих сусідів

12.02.2021 09:22 995

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.


Відповідно до закону України "Про житловокомунальні послуги" поточний ремонт та обслуговування внутрішньобудинкових систем що використовуються для надання комунальних послуг здійснює постачальник таких послуг з яким укладено індивідуальні договори про надання послуг, якщо такі договори не укладені або не передбачають ремонт та обслуговування то цю вункцію виконують ОССБ або ЖЕК. 


Відшкодовувати заподіяні збитки повинна особа з вини якої відбулось пошкодження комунікацій, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.


ч. 2 ст. 1166 ЦК України визначає особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.


Таким чином, якщо буде доведено, що пошкодження комунікацій виникло з вини особи яка повинна їх обслуговувати, здійснювати поточний ремонт в наслідок не належного виконання покладеного обов'язку (поточний ремонт / обслуговування), то така шкода відшкодовується постачальником послуг (теплопостачання в даному випадку) або ОСББ/ЖЕК якщо договри з постачальником не укладені або не містять умову про обслуговувуння комунікацій. Не належність виконання обов`язку з поточного ремонту довести нескладно поточний ремонт плановий та повинен бути документально підтверджений, якщо документу про його проведення не має то і ремонту не було. 


В свою чергу вам необхідно зібрати докази того, що трупа була пошкоджена не звашої вини та не в наслідок ваших дій. Як показує практика наведены факти доводяться в судовому порядку шляхом залучення експерта.   

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram