Надбавка за вислугу років в органах місцевого самоврядування

Раніше я працювала службовцем ОМС та отримувала надбавку за вислугу років, зараз я працюю посадовою особою ОМС і цю надбавку не отримую. п.3 Постанови КМУ від 09.03.2006 № 268: Виплачувати працівникам органів, зазначених у пункті 1 цієї постанови: 4) надбавку за вислугу років: державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування у відсотках до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг (спеціальне звання) і залежно від стажу державної служби, служби в органах місцевого самоврядування в таких розмірах: понад 3 роки - 10, понад 5 років - 15, понад 10 років - 20, понад 15 років - 25, понад 20 років - 30, понад 25 років - 40 відсотків; службовцям органів місцевого самоврядування у відсотках до посадового окладу в таких розмірах: понад 3 роки - 10, понад 5 років - 15, понад 10 років - 20, понад 15 років - 25, понад 20 років - 30, понад 25 років - 40 відсотків - у порядку, визначеному Положенням про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1993 р. № 1049 “Про надбавки за вислугу років для працівників органів виконавчої влади та інших державних органів”. Чи має продовжуватися моя надбавка за вислугу років, яку я заробила службовцем ОМС, коли я зараз посадова особа ОМС? Чи я її заробляю зараз наново? Якщо я все ж таки маю право на цю надбавку за вислугу років за час роботи в ОМС, то як мені це доказувати в кадрах? Дякую.

18.02.2021 10:55 13818

Консультація виконавця

Зважаючи на викладені Вами обставини та відповідно до норм чинного законодавства України повідомляю наступне.

Стаття 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачає, що до стажу служби в ОМС зараховуються період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби. Періоди роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону наведені у статті 14 Закону про службу в ОМС.

Дія Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» поширюється виключно на посадових осіб ОМС, і не застосовується до службовців та робітників. Таким чином, якщо Ви обіймали раніше посаду, визначену статтею 14 Закону про службу в ОМС, тоді увесь період роботи на такій посаді в обов᾿язковому порядку зараховують до стажу служби в ОМС, що, відповідно, дає право на надбавку за вислугу років.

Щодо періодів роботи на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу держслужби, то раніше стаж держслужби обчислювали відповідно до Порядку № 283. Проте, з набранням чинності 01.05.2016 р. новим Законом про держслужбу цей Порядок втратив чинність. Тому стаж держслужби за періоди роботи (служби) до 01.05.2016 р. обчислюють відповідно до «старого» Порядку № 283 (п. 8 розд. ХІ Закону про держслужбу), а вже з 01.05.2016 р. — відповідно до нового Порядку № 229, який прийнято на виконання Закону про держслужбу. Такої ж позиції дотримується і НАДС у листі від 10.08.2017 р. № 7031/13-17.

Якщо згідно запису в Вашій трудовій книзі, Ви раніше дійсно займали посаду, яку віднесено саме до службовців, то періоди роботи на такій посаді до стажу служби в ОМС (як періоди роботи на посадах, на які поширюється дія Закону про службу в ОМС), зарахувати не можна. Крім того, до посад, час роботи на яких зараховується до стажу держслужби, ця посада також не належить. Пунктом 4 Порядку обчислення стажу державної служби  від 25.03.2016 р. № 229 визначено посади, робота (служба) на яких зараховувалася до стажу держслужби. Посад службовців ОМС цією нормою, на жаль, не передбачено.

Керуючись підпунктом 4 пункту 3 постанови КМУ № 268 посадовим особам ОМС виплачують надбавку за вислугу років у відсотках до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг і залежно від стажу держслужби, служби в ОМС у таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 5 років — 15 %, понад 10 років — 20 %, понад 15 років — 25 %, понад 20 років — 30 %, понад 25 років — 40 %. Таким чином, Ви маєте як посадова особа відпрацювати на нині обійманій посаді 3 роки, щоб була підстава виплачувати Вам надбавку за вислугу років. Отже, право на надбавку у Вас з’явиться після набуття відповідного стажу саме у статусі посадової особи ОМС.

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Протягом доби відповім на БЕЗКОШТОВНІЙ основі.

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram