Звільнення з військового ВНЗ

Доброго дня, я буду звільнятись с 3 курса навчання в військовому закладі. Я ще буду служити по закону 2-3 місяці на строковій службі. Бо по закону 2 дня в академії - це один день на срочці. І так, я б хотів дізнатись як виплачувати гроші, тобто чи можливо їх розтягнути на 5 років наприклад. Щоб не всі відразу платити, а деякий процент в рік. В мене немає можливості дати всю суму, а тільки так. Так можливо? І також сильно може допогти адвокат в "сбиванні(пониженні)" виплат, тому що вони сильно завишують.

20.02.2021 15:41 1104

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго ранку. Справа в тому що після відрахування вас з ВУЗу ви можете отримати вимогу про відшкодування вартості навчання одразу і на повну суму. Якщо можливості сплатити одразу не має тоді не платите і чекаєте поки вас викличуть до суд, оскільки з 100% вірогідністю ВНЗ подасть позов про стягнення вказаних коштів в судовому порядку. Розгляд справи по закону триває 90 днів + 30 днів на набрання законної сили рішення про стягнення суми коштів (всієї). Після на брання законної сили рішення суд видає виконавчий документ про примусове стягнення суми відшкодування та ВУЗ направляє цей документ до Державної виконачої служби (ДВС). ДВС відкриває виконавче провадження та накладає арешти на банківські рахунки та мано. ДВС буде вимагати сплатити всю суму одразу, але ви может виконувати рішення в тій частини в якій дозволяють ваші можливості, тобто якусь суму гасити кожного місяця. Але арешти на рахунках та майну будуть накладені доки борг не буде погашено повністю, а якщо будете офіційно працевлаштовані то кожного місяця з зарплати буде ДВС стягувати 20 % на погашення боргу. Тому якщо наявність арештів не заважатиме ви так можете розтягнути оплату і на більше ніж 5 років. 


Що до зменшення суми відшкодування вартості навчання. ВНЗ при поданні позову повинно надати докази понесених фінансових витра за період вашого навчання, належність та допустимість таких доказів краще перевірити фахівцю, оскільки досить часто ВНЗ до суду гають лише розрахунок середньорічних витрат на підготовку фахівця, а не дійсні документально підтверджені витрати. Тому раджу скористатись послугами адвоката у випадку отримання позову про стягнення.


З повагою адвокат Дайнеко Ігор  


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram