Чи можу розраховувати на більший розмір пенсії при перерахунку?

На пенсії з березня 2014 року. Виховула дитину інваліда тому вийша не пенсію у 50 років. При цьому маю трудового стажу 24 роки (по моїм підрахункам 26 років і 6 місяців). По закону достатньо було 15 років. Очікувала на нормальну пенсію. Розмір пенсії на сьогоднішній час 1769грн. До реформи я отримувала більше прожиткового мінімуму, а після пенсійної реформи - менше. Пенсія не індиксується ніколи! У ПФ пояснили, що Законом не передбачено. Що мені Держава доплачує 180грн. до мінімальної пенсії і тому не можна індексувати. Повинен бути якийсь вихід із даної ситуації. Маю з ПФ форму ОК-5, перерахунок пенсії за 23.04.2020,форма РС-право. Позбирала по архівах дані про мої зарплати за 80ті роки, а частина за 86-90 роки згоріла у Будинку профспілок під час Революції гідності у 2014 році. Благаю Вас допомогти мені у вирішенні даного питання. Буду дуже вдячна! Якщо вдасться вирішити позитивно то готова домовлятись про доплату за послуги. З повагою Світлана Вікторівна Осатюк. тел. 0979750545.

23.02.2021 14:47 1675

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Згідно ч. 1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" мінімальний розмір пенсії за віком в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлюється за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу. За ч.3 ст. 28 цього ж закону за наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж передбачено абзацом першим частини першої цієї статті, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Індексація пенсій відбувається за окремим рішенням Кабінету міністрів України. З 1 березня 2021 року в Україні буде проведена планова індексація пенсій, яка складе 11%. Згідно офіційним даним Кабінету міністрів України індексацію планують проводити щорічно 1 березня.

Стосовно того, до розмір пенсії після перерахунку став менше прожиткового мінімуму, то дійсно, держава вам доплачує 180 гривен, аби розмір пенсії не був меншим, ніж мінімальний.

На даний час обставини саме такі.

Спробуйте подати заяву про перерахунок з усіма наявними довідками про заробітну плату. Розмір пенсії у будь-якому випадку не буде меншим за мінімальний, а отже, ви нічого не втрачаєте.

З повагою, юрист Галина Токмач

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram