Приватизация и прописка

Добрый день. Мне 32 года, насколько я понимаю после моего рождения (я прописана) происходила приватизация квартиры. Собственником была бабушка. После смерти квартиру переоформила мать на себя. В квартире прописаны несовершеннолетний ребёнок (сын). Мать пьёт , водит друзей. Никакой речи о размене квартиры нет, ей не выгодно, так как я оплачиваю всю коммуналку, готовлю и убираю везде тоже я. Подскажите, есть ли законные рычаги воздействия на размен / продажу квартиры? Или я не имею никаких прав - и ребёнок, и только оставлять жильё? Спасибо! 

28.02.2021 20:19 975

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1588
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Для початку вам необхідно перевірити яким чином здійснювалась приватизація. Якщо приватизація здійснювалась після вашої прописки в квартирі то повинні були приватизувати і на вас частину квартири. Це можна перевірити  шляхом подання відповідного запиту до місцевого БТІ про власників квартири (якщо реєстрація права власності була до 2013 року і після цього реєстраційні дії не проводились щодо квартири, то дані про власників будуть саме в БТІ) або звернутись до Центру надання адмін послуг за довідкою щодо невикористання/використання права приватизації. Якщо ви тоді приймали участь у приватизацї то є шанс розміняти квартиру, якщо всеж ні, то без шансів, тоді ви не  співвласник, а власність мами є непорушна. 
Якщо ви всеж власник то в судовому порядку можна поділити квартиру на дві ізольовані частини (окрім спільних приміщень коридор, ванна,кухня) але за умови технічної можливості такого поділу, якщо це технічно не можливо то судом може бути встановлено порядок користування житловим приміщенням та поділити рахунки  на комунальні послуги між мешканцями відповідно до займаної кожним площі. Також є варіант згідно ст. 365 ЦК України в судовому позбавити права власності на частку у майні, аде це можливо за умови зібрання доказів наявності підстав для такого позбавлення передбачених ст. 365 ЦК. 
Звертаю увагу, що перелічені варіанти дій можливі за умови, що ви приймали участь у приватизацї і є з мамою співвласниками. 


З повагою адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram