Чи можна повернути вилучену у мене земельну ділянку?

Доброго дня. Я користуюсь земельною ділянкою більше 15 років, обробляю, плачу податки, хоча не маю ніякого документа, який підтверджує моє право власності на неї. І ось кілька днів тому дізнався, що на цю ділянку, і сусідні з нею, інші люди виготовляють документи на приватизацію. Вони без мого відома і письмової згоди написали клопотання в місцеву сільську раду, а та в свою чергу дала згоду на розробку документації. Ситуація ускладнена тим, що цю сільську раду розформували і приєднали нас до іншої. Чи законне рішеня прийняли депутати коли вилучили у мене ділянку і чи є спосіб повернути її собі у користування з метою подальшої приватизації?

28.02.2021 21:57 1032

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


На жаль, якщо у Вас немає жодних документів на земельну ділянку, то орган місцевого самоврядування має повне право надати цю ділянку іншій особі. Ваша письмова згода непотрібна. Повідомляти Вас про це також ніхто не зобов'язаний.


В той же час незрозуміло - які податки Ви платите і куди Ви їх сплачуєте. Адже платити за оренду земельної ділянки можна лише на підставі зареєстрованого договору оренди.


Користування землею на протязі 15 років надає Вам право звернутися до місцевої влади з проханням надати цю земельну ділянку в порядку набувальної давності. Але в такому разі Ви просто можете звернутися до органу місцевого самоврядування з заявою про виділення Вам даної земельної ділянки у власність або надання у користування у загальному порядку, передбаченому законом. У межах норм безоплатної приватизації та з дотриманням, за загальним правилом, порядку проведення конкурсних процедур (для набуття ділянки в оренду). Таким чином, не передбачено жодних переваг Вас, оскільки (узгоджено практикою Верховного Суду) навіть дотримання всіх умов набувальної давності не призводить до виникнення права власності на землю та фактично відсилає до загального порядку надання земельних ділянок у власність або в користування (статті 118, 123 ЗК України), тобто шляхом подання заяви про дозвіл на розробку проекту землеустрою.


Тому, відповідаюсчи на Ваші питання: "Чи законне рішеня прийняли депутати коли вилучили у мене ділянку"? - законне. У Вас ділянку не вилучали, бо вона Вам не належала; "Чи є спосіб повернути її собі у користування з метою подальшої приватизації"? - є спосіб. Подавайте документи на сесію сільради про дозвіл на розробку проекту землеустрою. Закон не забороняє видати одночасно два дозволи на одну і ту ж саму ділянку. Якщо отримаєте дозвіл - шукайте землевпорядну організацію, яка зможе в найкоротший термін розробити проект землеустрою. Хто перший погодить і затвердить проект землеустрою, той і отримає землю.


З повагою, Дмитро Дончак.


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram