Страховий стаж, не враховано період декретної відпустки

Доброго дня, необхідна консультація з такого приводу: не враховано період декретної відпустки по догляду за другою дитиною до страхового стажу. Пенсійний фонд (скан відповіді надається) направив до Київського управління соціального захисту населення. У їх відповіді зазначено наступне: " 15.07.2011 Ви звернулись до управління з письмовою заявою та комплектом документів стосовно призначення допомоги при народженні дитини, яку було розглянуто та прийнято рішення щодо призначення допомоги при народженні дитини. Звертаємо Вашу увагу, що при зверненні 15.07.2011 до управління стосовно призначенням допомоги при народженні дитини, Вас було повідомлено про можливість призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирінчого віку, про що свідчить Ваш особистий підпис у заяві. Оскільки , протягом 2011-2014 років з письмовою заявою та пакетом документів щодо призначення допомоги по доголяду за дитиною до досягнення нею триріного віку Ви до управління не звернтались, правові підстави для нарахування та сплати єливного внестку на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за вказаний період відсутні. " Прошу порадити щодо моїх наступний кроків для включення періоду декретної відпустки до страхового стажу.

03.03.2021 10:05 1247

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.


Є допомога при народженні дитини, а є допомога по догляду за дітьми до досягнення ними 3-річного віку. Оформлення допомоги при народженні дитини не означає автоматичне оформлення допомоги по догляду за дітьми до досягнення ними 3-річного віку.


Заява про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирінчого віку подається окремо. Ви таку заяву не подавали, судячи з відповіді УСЗН.


Якщо на момент звернення Ви маєте право на допомогу, то Вам цю допомогу призначать , навіть якщо це відбудеться за місяць до виповненню дитині 3 років. Водночас потрібно розуміти що тим, хто запізниться не варто розраховувати на виплату всієї суми, яка могла б накопичитись за 3 роки. Допомога буде виплачена тільки за 3 місяці, які передують місяцю, в якому Ви звернулися за призначенням допомоги.


В повному обсязі без ніяких часових обмежень заборгованість буде виплачена лише при умові що допомогу вже призначено, але своєчасно не виплачено з вини УСЗН. Ви заяву про надання такої допомоги не писали. Тому відповідь як ПФУ, так і УСЗН правомірна. Період з 2011 по 2014 не буде включений до страхового стажу.


З повагою, Дмитро Дончак.



Якщо подобається, тисни кнопку
  • Наталя
    Наталя
    3 роки

    Дякую, але я отримувала допомогу на 2 дитину та зверталася з заявою, але з невідомих мені причин страхувальник а) не перераховував ЄСВ б) не зберіг в архівах моєї заяви.

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Юрист Дмитро Дончак, фото
      Юрист
      У сервісі: : 4 роки
      731 відгук (730 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 03.03.2021 11:55

      Вам в такому випадку потрібно звернутися з письмовою заявою в архівний відділ. На майбутнє - якщо подаєте кудись заяву, завжди робіть для себе копію, з відміткою про вручення.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram