Документи для отримання копії заповіту

Доброго дня. Які документи треба нотаріусу щоб отримати копію заповіту? Я рідний онук померлого.

05.03.2021 09:10 3156

Консультація виконавця

Доброго дня.


Перше, що хотілось би з᾿ясувати, чи подавали Ви до нотаріальної контори, в якій, як Вам відомо, є заповіт померлого, заяву про прийняття спадщини чи ні? Якщо ні, то необхідно таку заяву неодмінно подати в разі, якщо вважаєте себе спадкоємцем померлого.  


Згідно чинного законодавства України по суті Вашого питання повідомляю наступне. Так, відповідно до статті 53 Закону України «Про нотаріат» дублікати документів, посвідчених або виданих нотаріусом, посадовою особою органу місцевого самоврядування, можуть бути видані за письмовою заявою спадкоємців осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, а також виконавця заповіту та на запит нотаріуса, яким заведено спадкову справу. У такому разі нотаріусу, крім свідоцтва про смерть таких осіб, подаються документи, що підтверджують родинні відносини (свідоцтво виконавця заповіту).


Дублікат заповіту може бути виданий зазначеним у заповіті спадкоємцям, виконавцю заповіту після подання ними свідоцтва про смерть заповідача. У разі смерті спадкоємців, зазначених у заповіті, дублікат може бути виданий їхнім спадкоємцям після подання ними свідоцтва про смерть заповідача і свідоцтва про смерть померлого спадкоємця.


До заяви про видачу дубліката заповіту спадкоємцям осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, виконавцю заповіту нотаріус долучає засвідчену ним копію свідоцтва про смерть та засвідчені копії інших документів, що підтверджують їхні родинні відносини (копію свідоцтва виконавця заповіту).


Дублікат секретного заповіту не видається.


Дублікат документа повинен містити весь текст посвідченого або виданого документа, оригінал якого вважається таким, що втратив чинність.


Отже, враховуючи викладене вище, в разі, якщо Ваше ПІБ зазначене у змісті заповіту, то нотаріус може видати копію цього заповіту після подання Вами свідоцтва про смерть заповідача і звісно на підставі документа, що посвідчує Вашу особу. А в разі, якщо Вам не відомо чи вказане Ваше ПІБ у заповіті і Ви є спадкоємцем за законом, то Ви маєте підготувати перед візитом до нотаріуса такий пакет документів:



  • документ, що посвідчує особу;

  • заяву про необхідність видати копію заповіту, зразок якої можна дізнатися безпосередньо у нотаріуса або ж знайти в інтернеті;

  • документи, які підтверджують факт родинних стосунків з заповідачем (зокрема, свідоцтво про народження тощо);

  • свідоцтво про смерть заповідача.


Вам необхідно також знати, що якщо Вам відмовляють у наданні інформації, Ви можете вимагати від нотаріуса письмову відмову.


У тому випадку, якщо нотаріус відмовить надати письмову відмову, Вам потрібно офіційно звернутися до нотаріуса з вимогою надати інформацію за спадковим справі шляхом направлення офіційного листа з описом та повідомленням про вручення.


У разі офіційної відмови нотаріуса надати запитувану інформацію таку відмову можна буде оскаржити в судовому порядку шляхом подання позовної заяви до суду про зобов'язання нотаріуса надати інформацію з спадкової справи.


Також додатково інформую, що згідно статті 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка). Тобто, цією статтею не передбачено права на обов᾿язкову частку, зокрема, рідними онуками, а відтак, в разі, якщо Ваше ПІБ все ж не буде вказане у заповіті, то права на обов᾿язкову частку Ви, на жаль, не будете мати.


 


В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Додаткова консультація БЕЗКОШТОВНА.


Будьте здорові! Хай щастить!


З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram