Щодо запрошення в Україну іноземних громадян та осіб без громадянства

Написати у правильній формі лист-запрошення в Україну іноземного громадянина, а саме громадянина РФ. 

Консультація з приводу перебування іноземця в Україні: на який період може перебувати іноземець; якщо іноземець прибуде до України та через деякий час покине країну, чи зможе знову повернутися до України та на який термін. Всі деталі розкажу. Дякую!

15.03.2021 14:01 1702

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Зазначене питання можна розділити на 2 блоки.

І. Щодо питання перебування іноземця в Україні (громадянина РФ) необхідно зазначити наступне:

Іноземці та особи без громадянства в`їжджають в Україну за наявності паспортного документа та одержаної у встановленому порядку візи, якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорами України.

Іноземці та особи без громадянства під час проходження прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон зобов`язані подати свої біометричні дані для їх фіксації.

Правила оформлення іноземцям та особам без громадянства візи та перелік документів, необхідних для її отримання, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Рішення щодо оформлення візи приймається в установленому порядку дипломатичним представництвом або консульською установою України, Міністерством закордонних справ України або представництвом Міністерства закордонних справ України на території України.

В`їзд в Україну та виїзд з України здійснюється:

- іноземців та осіб без громадянства - за паспортним документом за наявності відповідної візи, якщо інший порядок в`їзду та виїзду не встановлено законодавством чи міжнародним договором України;

- іноземців та осіб без громадянства, які навчаються у навчальних закладах України не менш як протягом одного року, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання.

Загальне правило передбачає, що іноземці та особи без громадянства можуть перебувати на території України не більше як 90 днів у межах 180 днів або протягом терміну, дозволеного візою. За порушення іноземцями дозволеного терміну перебування передбачено такі види покарання: штраф, заборона в’їзду, примусове повернення, відмова у перетині кордону та примусове видворення, кожне з яких має свої особливості.

Відповідно до домовленостей, між Україною і Російською Федерацією діє безвізовий режим. Однак, для перетину українського кордону громадянам РФ необхідно мати закордонний паспорт, оскільки в’їзд на територію України за внутрішніми (російськими) паспортами був скасований ще в 2015 році.

Єдиним обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

  • гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)
  • оплачена туристична путівка (ваучер)
  • нотаріальне запрошення (див. нижче)
  • підтвердження платоспроможності

В’їзд і перебування на території України іноземців здійснюється за наявності достатніх коштів або можливості законним способом ці кошти отримати. Перевірка фінансового забезпечення проводиться уповноваженими посадовими особами Держприкордонслужби вибірково, тобто завжди існує ймовірність, що не доведеться доводити свою платоспроможність.

Розрахунок необхідної для проживання в Україні грошової суми проводиться за формулою:

ФО = ((20 × Пм) ÷ 30) × Кд + 5), де

ФО — достатнє фінансове забезпечення

Пм — прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць (з 1 січня 2021 року — 2102 грн.)

Кд — кількість днів, проведених в Україні

Згідно з методикою підрахунку мінімальної суми, яку повинен мати у своєму розпорядженні росіянин для відвідування України, для калькуляції береться розмір прожиткового мінімуму, встановленого на день його в’їзду в країну.

Від проходження фінансової перевірки звільняються власники посвідки на проживання в Україні, неповнолітні діти, дипломати, біженці, а також туристи під час туристичної подорожі. Іншим категоріям громадян Російської Федерації для підтвердження наявності достатнього фінансового забезпечення достатньо пред’явити:

  • готівкові грошові кошти в гривні або іншій конвертованій іноземній валюті
  • банківські картки, виписки і чеки з банкоматів
  • гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань зі сплати всіх витрат росіянина, пов’язаних з перебуванням в Україні та виїздом за її межі
  • підтвердження бронювання або оплати житла і харчування
  • договір на туристичне обслуговування (ваучер, путівку)
  • проїзний квиток для повернення в країну постійного проживання або до третьої держави з фіксованою датою

Відповідно до українського законодавства, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну. Право на повторний в’їзд з’явиться лише через 90 днів.

Контроль і підрахунок термінів перебування здійснюється прикордонниками в пунктах пропуску на державному кордоні. За недотримання часових рамок російським громадянам може бути відмовлено у в’їзді, а за перевищення термінів перебування в Україні передбачений штраф.

 Наявний сайт міграційний калькулятор https://dmsu.gov.ua/services/migcalculator.html, який вираховує кількість днів законного перебування.  (для самостійної перевірки)

 В останні кілька років відвідувати Україну росіянам стало складніше, а наявність закордонного паспорта та достатньої кількості грошей не гарантує отримання дозволу на перетин кордону. У більшості випадків заборона на в’їзд в Україну стосується чоловіків у віці 18-60 років.

Відповідно до законодавства оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться.

 ІІ. Щодо написання лист-запрошення в Україну іноземного громадянина, а саме громадянина РФ.

Документ складається окремо, за домовленістю в виконавцем.

 В зазначеному документі має міститися наступна інформація, а саме: у документі зазначаються відомості про особу, що запрошує, дані іноземця, мета відвідування України і фінансові зобов’язання приймаючої сторони. Гарантійний лист-запрошення обов’язково повинен бути завірений українським нотаріусом.

 Будуть додаткові запитання, ставте в приват, або пишіть на ел пошту d.lipovskyi@gmail.com

Буду радий допомогти.

З повагою Липовський Дмитро

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram