По кримінальній справі наклали арешт на автомобіль

Що до мене відкрили кримінальну справу по ст: 185.ч 2 і арештовули автомобіль, але протягом 2ох місяців мене не виклили на допити, не надали підозру в можливо скоєного мною поступку. І нещодавно за домогою знайомих я отримав фото постанови  від 26.02.21р в якій було сказано що: кримінальне провадження внесене до єрдр, закрити на підставі п2, ст.284 КПК України. Тепер як мені повернути арештований автомобіль? Куди звертатися?

16.03.2021 15:37 1460

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на викладені Вами обставини повідомляю наступне.

Загалом, питання щодо порядку скасування арешту майна, зокрема, автомобіля, передбачено статтею 174 Кримінального процесуального кодексу України.

В даному випадку, бажано було б бачити зазначену Вами постанову про закриття кримінального провадження і знати, ким саме було закрите кримінальне провадження, адже якщо рішення про закриття кримінального провадження було прийнято прокурором особисто, то, відповідно, прокурор має повноваження скасувати арешт автомобіля згідно норм чинного законодавства (ч. 3 ст. 174 КПК України).

Якщо подивитись п.2 ч.1 ст.174 КПК України, то арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням відповідних осіб. Зі змісту Вашого питання вбачається, що досудове розслідування вже було закінчене, а тому з огляду на зазначену вище норму, фактично слідчий суддя, здавалося б, не наділений повноваженнями щодо розгляду клопотання про скасування арешту майна. Проте, враховуючи норми КПК України та окремі положення практики ЄСПЛ, все ж, Ви маєте право звернутись з відповідним клопотанням саме до слідчого судді про скасування арешту майна. З розгляду та вирішення подібних справ в реєстрі наявна позитивна судова практика.

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Додаткова консультація БЕЗКОШТОВНА.

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram