аліменти з ФОП

Згідно рішення суду я маю сплачувати аліменти на двох дітей 1/3 від доходу але не менше 50 % прожиткового мінімума на дитину відповідного віку. Оскільки став ФОП-єдиннаком 3-ї кат. в мене збільшилися витрати повязані на оренду приміщення, обладнання тощо. Чи можу я сплачувати  не менше 50 % прожиткового мінімума на дитину відповідного віку? Як буде реагувати виконавча служба на такі оплати? Чи потрібно в такому випадку подавати позов до суду на зміну аліментів у твердій сумі?

17.03.2021 16:22 3824

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Згідно до ст. 81 Сімейного кодексу, Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджується Кабінетом Міністрів України

Згідно з Переліком  від  ( див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF#Text ), утримання аліментів з одного із батьків  здійснюється  в т. ч. з доходів від підприємницької діяльності, при цьому перелік визначає загальний дохід особи від підприємницької діяльності.

Податковий кодекс також не передбачає врахування витрат ФОП 3 групи единого податку у визначенні обсягу доходу. Тобто, оренда приміщення, обладнання (або закупівля товару), інші витрати не враховується при визначенні доходу такого платника податків. 

Тому, при визначенні суми аліментів за основу буде враховуватися загальний обсяг доходу  платника аліментів від підприємницької діяльністі.

Разом з тим, відповідно до ч. 5 ст.183 СК, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Прожитковий мінімум на дитину від 6-18 років встановлений  із 1 січня 2021 року - 2395 грн; – із 1 липня 2021 року - 2510 грн; – із 1 грудня 2021 року - 2618 грн.

50% від прожиткового мінімуму -це гарантований мінімум розміру аліментів. Якщо суд присудив 1/3 від доходу, то виконавець буде стягувати суму з всього обсягу доходу, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Що стосується зміни розміру аліментів.

Так, розмір аліментів, визначений судом, може бути згодом змінений за рішенням суду за позовною заявою платника або одержувача аліментів у разі зміни їхнього матеріального і (або) сімейного стану ( наприклад-народження іншої дитини) (ч. 3 ст. 80 СК).

Тобто, підставою для зменшення розміру аліментів є зміна матеріального та (або) сімейного стану, а також  інші обставини, що мають істотне значення ( наприклад- погіршення стану здоров`я платника аліментів - ст.192 СК)

Доказами зміни матеріального стану може бути (довідки про доходи, кредитні договори), доказами погіршення  стану здоров’я (медичні довідки, висновки лікарів, історії хвороби, рекомендації лікарів щодо необхідності лікування); докази, що підтверджують зміну сімейного стану (народження дітей у платника аліментів, додаткові витрати на утримання своїх непрацездатних батьків)

Однак, зверніть увагу на те, що зміна сімейного стану, а саме народження ще однієї дитини, не є безумовною підставою для зміни розміру аліментів ( такого висновну дійшов Верховний суд у Постанові  від 16.09.2020р. по справі № 565/2071/19).

Тобто, судова практика у справах про зменшення розміру аліментів зводиться до того, що платник аліментів має підтвердити  належними та допустимими доказами погіршення стану здоров`я або майнового стану.

Таким чином, підставами для звернення до суду мають бути обставини реального погіршення майного стану, у зв`язку з чим платник аліментів не спроможний виконувати рішення суду та сплачувати визначений розмір аліментів, та вказані факти мають підтверджуватися належними доказами.

Як варіант, Ви можете перейти на загальну систему оподаткування, враховувати витрати ( оренда приміщення, обладнання тощо) та декларувати чистий дохід з урахуванням понесенних витрат, та в такому випадку обсяг доходу (при нарахування аліментів) буде визначатися згідно з даними  декларації про майновий стан. Але на загальній системі є свої мінуси ( зокрема ставка податку - НДФЛ 18% та Військовий збір 1.5% від чистого доходу).

Таким чином,  перспектива зменшення розміру аліментів в судовому порядку  лише на підставі збільшення витрат у Вашій підприємницькій діяльності зводиться до 0. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram