Трудове право. Трудова книжка

Доброго дня. Така ситуація: не маю трудової книжки. Мені 30 років, в трудовій мали б бути записи- вища освіта, ФОП, біржа труда,декрет, і зараз я працюю...директор здивувався що трудової немає, каже буде перевірка незабаром- маємо завести. Питання: мені заводити трудову і першим записом в ній буде теперішнє місце роботи? Я ніяк не можу внести туди все минуле? І як стосовно пенсії в майбутньому- чи можна наприклад буде довести факт мого навчання/роботи підприємцем за дипломом/реестром ФОП...чи це можна вважати втраченими роками? 

21.03.2021 23:02 1691

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1596
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Стосовно пенсії можете не переживати, оскільки якщо за вказані періоди за вас сплачувався єдиний соціальний внесок, та перебуваючи в декреті ви отримували соціальну допомогу при народженні дитити, то страховий стаж у вас буде зараховано за минулі періоди, а його навність можна перевірити в електронному кабінету ПФУ з використанням ЕЦП. (https://portal.pfu.gov.ua). Зареєструйтесь та подайте запит на отримання довідки за Формою ОК7.


Щодо записів в трудовій книжці, записи вказані можна внести, але чи потрібно вам це. 


1. ФОП не зобовязаний вносити дані про свою діяльність в трудову книжку, оскільки страховий стаж підтверджується саме довідкою ОК7 та звітністю про сплату ЄСВ.


2. Щодо запису про навчання.  Відповідно до пунктів 2.18, 2.19 Інструкції № 58 для студентів, які раніше не працювали та у зв’язку з цим не мали трудових книжок, відомості про час навчання, включаючи час роботи в студентських таборах, на виробничій практиці та при виконанні науково-дослідної госпдоговірної тематики на підставі довідок вносяться підприємством, де надалі вони будуть працювати.


Записи про час навчання вносяться до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на даному підприємстві.


Отже, . Тобто цей запис може внести ваш роботододавець на підставі документів про освіту при заведенні трудової книжки. 


3. Щодо центру зайнятості. Якщо вам здійснювались випалити по безробіттю, то цей період буде відображений в електронному реєстрі застрахованиї осіб ПФУ і наявність запису або його відсутність не вплине на ваш страховий стаж.


Тому ви можете завести зараз трудову книжку підприємство внесене запис про навчання та теперішню трудову діяльність, а по переджні записи є необов'язковими та відображаються в в реєстрі застрахованих осіб не залежно від записів в книжці, але за умови що за вказані періоду належним чином щодо вас подана звітність та сплачено ЄСВ.


З повагою адвокат Дайнеко Ігор  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram