Визначення місця проживання дитини, якщо батьки проживають за кордоном, але є громадянами України.

Я з чоловіком в процесі розлучення. Маємо спільну дитину 2 роки. Чоловік покинув мене вагітною на 7 місяці, від того часу нам не допомагає. Від липня 2019 в судовому порядку призначено аліменти які не платить.  На контакт йде по своєму бажанні. Дитиною не дуже цікавиться. На даний момент клопотання про розлучення знаходиться в суді з провадженням про кримінальну відповідальність по несплаті аліментів.

 Проблема в тому що ми з дитиною маємо постійне місце проживання в Чехїії. (вона народилася в Чехії.) Всі троє ми громадни України. Місця приписки у дитини на Україні немає.  В чоловіка довгострокове перебування в Словакії з підприємницькою метою. На даний момоет також знаходиться в Чехії. 

Чи можемо ми вирішувати питання опіки дитини в межах Євросоюзу. Чи тільки на території Украни????? Зважаючи на те що перебуваємо на території Чехії. 

Якщо я оформлю ПМЖ в Чехії. І випишуся з України ,  чи може бути що дитина автоматично отримає місце проживання зі мною???

24.03.2021 10:41 1911

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Я Вас трошки виправлю, Ви маєте питання не щодо встановлення опіки над дитиною (адже у дитини є офіційні опікуни-батьки), а визначення місця проживання дитини. 

Між Україної та Чеської республікою діє Угода про правову допомогу в цивільних справах 

(див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/203_018#Text ) 

Питання визначення місця проживання дитини буде регулюватися Розділом ІІІ цього Угоди. Так, згідно до ст. 33 Угоди, правовідносини батьків і дітей регулюються законодавством  тієї Договірної Сторони, громадянином якої є дитина.Компетентним при постановлені рішення відносно правовідносин батьків і дітей є суд тієї Договірної Сторони,  громадянином якої є дитина.

Тобто, якщо Ваша дитина є громадянином України, то питання визначення місця проживання дитини з Вами на території Чеської республіки буде вирішуватися в українському суді за законодавством України. 

Питання щодо (можливого) позбавлення батьківських прав батька також підпадає під юрисдикцію України.

Разом з тим, у невідкладніх випадках орган юстиції однієї Договірної Сторони може на підставі свого законодавства сам ужити попередні заходи, необхідні для охорони неповнолітньої дитини та ее майна, та негайно письмово сповіщає про це з одночасним прикладенням копій відповідних документів органу юстиції Другої Договірної Сторони, громадянином якої є ця дитина (ч. 3 ст.33 Угоди).

Так, у разі екстреної ситуації ( наприклад, загрозі життю та здоров`ю дитини), Ви можете звернутися до органу юстиції Чеської республіки, де Вам мають надати правову допомогу.

Якщо Вами буде поданий позов в  суд  на території України (одночасно в службу у справах дітей), то необхідно визначити в судовому порядку місце проживання дитини з Вами в певному місті на території Чехії. Таке рішення суду Вам необхідно засвідчити в Міністерстві Юстиції України  та таке рішення буде мати юридичну силу в ЄС. 

ст. 18 Угоди "Дійсність документів" Документи, складені або засвідчені компетентним органом однієї Договірної Сторони та підтверджені підписом уповноваженої особи й офіційною печаткою, є дійсними на території другої Договірної Сторони без подальшого засвідчення. Те ж саме стосується і засвідчення підпису громадянина, копій і перекладів документів, засвідчених компетентним органом.Документи, про які йдеться у пункті 1 цієї статті, мають  однакову доказову силу на територіях обох Договірних Сторін.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало  Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram