Визначення базового місяця для розрахунку індексації при змінах у штатному розкладі

          Згідно  пункту 10.2 Постанови 1078 від 17 липня   нарахування індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою яку займає працівник.

    Останнє підвищення посадових окладів по підприємству відбулося у вересні 2020 року.

 З 01.03.2021 проведено зміни в організаційній структурі та наказом по підприємству ліквідовані деякі структурні підрозділи з робочими місцями та посадами та створені нові структурні підрозділи згідно нового штатного розпису. З метою визначення базового місяця для розрахунку індексації заробітної плати просимо вашу думку в наступних ситуаціях:






      1. Відбулася зміна назви посад з 01.03.21 без зміни окладів.






Наприклад, був провідний бухгалтер - став провідний бухгалтер з обліку основних засобів у тому ж відділі, або був провідний інженер у старому  відділі - став провідний інженер у новоствореному відділі, був старший майстер з обслуговування мереж в одному відділі - став старший майстер у іншому відділі.

Який місяць вважати базовим для посади з новим найменуванням та чи потрібно нараховувати індексацію, так як підвищення тарифної ставки (окладу) не відбулося?






      1.   В структурі відділу створено сектор, введена посада начальника сектора,  на цю посаду переведено працівника із зменшенням посадового окладу, інші робітники переміщені з відділу в сектор без змін окладів та посад. Якій місяць вважати базовим для всіх цих посад, та чи потрібно нараховувати індексацію, так як підвищення тарифних ставок (окладів)  не відбулося?







      1. Ліквідовано 2 служби з 4 відділами та створена одна нова служба з 4 новими відділами. В нові відділи переміщені старі посади без змін окладів та введена одна нова посада. Який місяць вважати базовим для всіх цих посад, та чи потрібно нараховувати індексацію, так як підвищення доходів не відбулося?







      1. Створена нова посада провідний інженер комплектування обладнання з посадовим окладом 10 000грн. Якщо працівника переведено на новостворену посаду з іншої, при цьому підвищення окладів не відбулося, то якій місяць вважати базовим для цієї посади, та чи потрібно нараховувати індексацію?







      1. Однакові посади в різних підрозділах враховуються різними посадами або кількістю штатних одиниць по однієї посаді ? Наприклад, провідний інженер у відділі договорів, провідний інженер у відділі інженерних споруд та провідний інженер у відділі майнових відносин з однаковими окладами але з відмінними посадовими обов’язками – це різні посади чи три штатних одиниці однієї посади?




24.03.2021 17:10 4046

Консультація виконавця

Антон Янко
Експерт
У сервісі: 3 роки
1 відгук (1 +) (0 -)
Консультацій: 1

Відповідно до п. 10-2 Порядку 1078 для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі або організації, а також переведено на роботу на інше підприємство, в установу або організацію або в іншу місцевість та у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці в разі продовження такими працівниками роботи, для новоприйнятих працівників, а також для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, передбачені законодавством про відпустки, індекс споживчих цін для подальшої індексації обчислюють з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обіймає працівник.

Прив’язка до посади означає, що потрібно орієнтуватись на зміни в штатному розписі (ШР) підприємства, а саме:

- на період введення/виведення посади з ШР;

- на період зміни розміру окладів за посадою в ШР.

Якщо має місце зміна назви посади, яка була і залишилась в ШР як штатна одиниця, без зміни розміру посадового окладу, базовий місяць для індексації залишається незмінним, а індексація продовжує нараховуватись виходячи з останнього встановленого базового місяця. Тобто, для провідного бухгалтера, який став провідним бухгалтером з обліку основних засобів у тому ж відділі, залишиться базовим вересень 2020 р.

У разі переміщення в ШР штатної одиниці з одного підрозділу в інший без зміни найменування посади та функціональних обов’язків, базовий місяць для індексації залишається незмінним, а індексація продовжує нараховуватись виходячи з останнього встановленого базового місяця.

У разі переведення працівника на нову посаду, яку було введено до ШР, для нього базовий місяць змінюється на місяць введення такої посади до ШР не залежно від того, мала місце зміна розміру окладу чи ні.

Після переведення працівника на іншу посаду з меншим посадовим окладом, ніж на попередній посаді, та за умови, що під час роботи на попередній посаді індексація заробітної плати йому нараховувалася, індексація заробітної плати такого працівника зберігається, оскільки не відбулося збільшення посадового окладу, що перевищив би суму індексації. Базовий місяць при цьому змінюється на місяць введення такої посади до ШР або на місяць останнього підвищення зарплати за новою посадою.

Однакові за назвою посади з однаковими окладами але з відмінними посадовими обов’язками – це різні посади (різні штатні одиниці), бо і посадові інструкції на ці посади є різними. При переведенні працівника з однієї посади на іншу, які є одноковими за назвою, з однаковими окладами, але з різними посадовими обов’язками, базовий місяць змінюється на місяць введення такої посади до ШР або на місяць останнього підвищення зарплати за новою посадою.

З повагою та найкращими побажаннями!

Антон Янко, бухгалтер-практик, лектор, експерт з питань обліку заробітної плати та інших розрахунків з персоналом

anton.yanko@gmail.com

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram