Звільнення від строкової служби за статтею 18

Доброго дня, мене звати Владислав.Мій батько воював в Авганістані, отримав поранення і інвалідність. В статті 18 про звільнення від строкової служби є пункт під який я підпадаю. Які документи мені потрібні і що мені потрібно робити щоб гарантовано отримати звільнення? Чи впливає ступінь інвалідності і те що він працездатний  на рішення військомату?

30.03.2021 16:57 988

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 


Відповідно до ст. 18 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" визначено, що від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни Українибатько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби або зборів військовозобов'язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати.


Вданому випадку ступін інвалідності не має значення, а значення підстава отримання інвалідності. Необхідно щоб в довідці МСЕК було посилання на рішення ВЛК або ЦВЛК, що інвалідність призначена у зв'язку з пораненням отриманим підчас проходження військової служби. 


З документів необхідно надати:


1. Довідку МСЕК про встановлення інвалідності;


2. Копія постанови ВЛК або ЦВЛК про про встановлення ступеня та причин ушкодження здоровя та встановлення інвалідності (за наявності та якщо причина не вказана в довідці МСЕК).


Вказани документів достаньо. Супінь втрати працездатності також для застосування ст. 18 Закону не має значення, достатньо факту наявності інвалідності батька що настала в наслідо ушкодження здоровя повязаного з війсковою службою.


З повагою адвокат Дайнеко Ігор

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram