Як перевірити контрагента?

В даній статті Ви знайдете поради стосовно перевірки контрагента під час господарської діяльності

05.04.2021 11:23 962

Консультація виконавця

Інколи 10-15 хвилинна перевірка контрагента може заощадити безліч часу, нервів та чимало коштів. Звичайно, доцільно перевіряти контрагента до початку з ним роботи. Як кажуть - спочатку думати, а потім робити)



Основні поради, інструменти та сайти для цього (викладав по важливості, на мою суб’єктивну думку):







    • https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch - перш за все рекомендую дивитись у цьому реєстрі. Особливу увагу раджу приділяти чи перебуває підприємство на стадії припинення та на графу «Дата відкриття виконавчого провадження щодо юридичної особи (для незавершених виконавчих проваджень)». Багато підприємців та юристів звертають увагу на розмір статутного капіталу. Втім, на мою думку розмір статутного капіталу може не відображати реальну ситуацію в компанії. Статутний капітал лише свідчить про суму яку вирішили внести засновники (учасники) при реєстрації компанії, а не про наявність майна та коштів на сьогоднішній день. Не факт, що статутний капітал був фактично внесений або вже не витрачений.    






    • https://court.gov.ua/fair/ - стан розгляду справ. Можна проаналізувати наявні судові справи у контрагента. Дуже корисний сайт, на ньому ви зможете побачити навіть справи, позови по яким були подані лише декілька днів тому, і провадження по ним не відкрито.






    • http://reyestr.court.gov.ua/ - Єдиний державний реєстр судових рішень. На даному сайті Ви можете знайти рішення та ухвали, що стосуються контрагента.






    • http://sfs.gov.ua/businesspartner - за даним посилання (сайт податкової), Ви можете перевірити чи наявний у контрагента борг перед  податковою (податковий борг). Варто зазначити, що за допомогою даного ресурсу Ви лише бачите інформацію про наявність/відсутність податкового боргу, однак не бачите розмір податкового боргу. Також на сайті податкової - http://sfs.gov.ua/ Ви можете дізнатись про систему оподаткування контрагента, наявність статусу платника ПДВ та іншу інформацію.






    • https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors - Єдиний державний реєстр боржників,  в даному реєстрі Ви можете побачити відкриті виконавчі провадження (якщо такі звісно є)  та https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors - Автоматизована система виконавчого провадження, на даному сайті Ви зможете побачити всі виконавчі провадження контрагента, в тому числі завершені.






    • Іноді корисно просто «погуглити» інформацію про контрагента. Наприклад, одного разу за допомогою пошукової системи знайшов, що контрагент підозрюється в незаконних схемах по продажу неякісного палива на мільйонні суми.






        Якщо під час перевірки контрагента Ви знайшли щось підозріле, постає питання – що робити? Чув таку позицію, що в такому випадку треба відмовитися від роботи з контрагентом       і все. Але це самий простий варіант і не завжди оптимальний варіант. К кожній ситуації необхідно підходити індивідуально. Наприклад, якщо у Вашого контрагента-постачальника              є декілька судових справ щодо непоставки ним товару, раджу у договорі прописати умови відстрочення платежу (оплата після отримання товару). Таким чином, Ви мінімізуєте ризики і не втратите важливого для контрагента.



        Стосовно того, як детально необхідно перевіряти контрагента – звичайно, перевірки багато не буває) Враховуйте наявні у Вас трудові ресурси, важливість контрагента та розмір угоди.



        В даній статті проаналізовано основні аспекти даної теми. Звертаю Вашу увагу, що кожна ситуація є індивідуальною і відповідно вимагає індивідуального підходу і аналізу.



 



 З повагою,



Адвокат Акімов Валерій,



Тел. 097-59-03-625,



Ел. Почта: akimvaler27@gmail.com

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram