Договір поставки. Основні поради.

В даній статті Ви можете знайти поради при укладенні договору поставки

05.04.2021 11:29 1062

Консультація виконавця

Основні поради при укладенні договору поставки:

      • Розробіть свій шаблон договору поставки. При укладенні договору поставки з контрагентом пропонуйте йому укласти договір в Вашій редакції. Краще розглянути декілька правок контрагента до Вашого проекту договору, ніж кожного разу перечитувати проект договору контрагента та вносити до нього правки.

      • Чітко прописувати в договорі строки поставки та строки оплати. Наприклад, строки поставки: сім днів з моменту отримання постачальником замовлення, в тому числі по електронній пошті, або - строк оплати: п’ять днів з моменту отримання товару. Неодноразово бачив, у договорах, коли строки поставки або оплати вказували «сім днів» або «п’ять днів». Втім одразу постає питання сім днів з якого моменту?

      • Прописуйте за чий рахунок здійснюється поставка – «за рахунок Покупця» чи «за рахунок Постачальника».

      • Для покупців - пропишіть в договорі порядок рекламацій. Раджу прописати в договорі пункт відповідно до якого, у випадку поставки неякісного товару Постачальник повинен направити свого представника для складення відповідного акту, наприклад протягом трьох днів з моменту отримання листа (в тому числі по електронній пошті). У випадку ненаправлення представника у вищевказаний строк акт про не належну якість, складений Покупцем є обов’язковий для виконання Постачальником.

      • Для покупців - вкажіть в договорі порядок заміни товару неналежної якості. Наприклад, у випадку поставки товару неналежної якості Постачальник зобов’язаний на вибір Покупця замінити товар на товар належної якості або повернути оплачені кошти за товар протягом трьох днів з моменту отримання відповідного листа (в тому числі по електронній пошті).

      • Звертайте увагу на штрафні санкції. Неодноразово зустрічав в договорах величезні штрафні санкції. Наприклад, 10 відсотків від вартості товару за кожний день несвоєчасної оплати товару. Як на мене в наявності штрафних санкцій не має нічого страшного, якщо вони співмірні з порушенням. Навіть якщо Ви впевнені в свої силах, краще зменшувати такі штрафні санкції, наприклад до 0.1 відсотку за кожний день несвоєчасної оплати товару, оскільки    житті трапляються обставини, які Ви не завжди можете передбачити при укладенні договору.

      • Інколи бачив в договорах пункти відповідно до яких право власності на товар переходить з моменту здійснення попередньої оплати. Не раджу такий пункт для покупців, оскільки з переходом право власності переходять й ризики знищення майна. Перехід права власності рекомендую прописувати наступним чином - з моменту передачі майна Покупцю або взагалі не прописувати, оскільки порядок переходу права власності з моменту передачі майна покупцю визначений законодавством.

      • Зазначити в договорі номера телефонів та адреси електронних пошт сторін для здійснення офіційного листування за договором.     



        В даній статті проаналізовано основні аспекти даної теми. Звертаю Вашу увагу, що кожна ситуація є індивідуальною і відповідно вимагає індивідуального підходу і аналізу.

 З повагою,

Адвокат Акімов Валерій,

Тел. 097-59-03-625,

Ел. Почта: akimvaler27@gmail.com

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram