Військкомат погрожує КК 335 за відхилення від служби, хоча я офіцер запасу і приписаний в іншому військкоматі

Доброго дня!

Я прописаний у Голосіївському районі м. Києва. Досить тривалий час в нашому районі не було окремого військкомату, натомість був об"єднаний Голосіївсько-Печерський військкомат, в якому я був на обліку. Згодом, окремий військкомат все ж таки відкрився (десь в 2015-2016 році) і мою справу туди перенесли.

В 2016 році я отримав вищу освіту і закінчив військову кафедру. Звернувшись до Голосіївського військкомату, мене зняли з обліку і видали тимчасове посвідчення офіцеру запасу. На посвідчені дати не було вказано, а працівник РВК мене у той час запевнив що тимчасове посвідчення має таку саму юридичну силу як і звичайне. З тих пір я до РВК не повертався.

Декілька днів тому, 3-го квітня 2021 року, мені надійшов лист поштою від Печерського РВК (не Голосіївського), в якому мене звинуватили в ухилені від служби за призовом осінню 2020 року (повісток не надходило) і погрозили що передали мою справу до прокуратури статтею 335 кримінального кодексу. Лист супроводжувала повістка, в якій мені пропонувалось 1-го квітня (тобто датою ДО моменту отримання листа) прийти в РВК для проходження призовної комісії. Звісно, у РВК я не пійшов.

Моя підозра в тому, що коли мою справу переносили з об"єднаного Голосіївсько-Печерського РВК до Голосіївського РВК, мене якимось чином було залишено на обліку у Печерському РВК. Зайвий раз до військкомату звертатися не дуже хочеться, особливо беручи до увагу пандемію, тому хотів би спочатку проконсультуватися по цьому питанню зі спеціалістом.

Що в такому разі краще робити? Чи має Печерський РВК право звинувачувати мене в порушенні кримінального кодексу, якщо я числюсь як офіцер запасу в Голосіївському РВК? Чи можу я проігнорувати ций лист чи краще щось зробити?

Дякую за будь-яку допомогу

05.04.2021 17:39 2801

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Добрий день.


Відповідаючи на Ваше питання хотів би звернути увагу на те, що при ухиленні шляхом бездіяльності, коли призовник без поважних причин не прибуває у строки, встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до призовної дільниці для відправлення у військову частину, злочин є закінченим з моменту нез’явлення призовника до призовної дільниці. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.


Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.


Відповідно до п 3.5. Інструкції № 660 військово-обліковими документами, на підставі яких на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах ведеться персональний облік військовозобов'язаних та призовників, є:


 - для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення (замість військового квитка);


- для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці.


Відповідно до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах -
тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 грн).


Ігнорувати лист не потрібно. Вам необхідно особисто або письмово звернутись із заявою до Печерського військомату приклавши копії документів особисту заяву про те, що перебуваєте на обліку в іншому комісаріаті, тимчасове посвідчення офіцера запасу.


Крім того, зайвим не буде звернутися до Голосіївського військомату з заявую про те, щоб Вашу особову справу було передано з Печерського до Голосіївського військового комісаріату.


 З повагою, Липовський Дмитро

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram