Військкомат погрожує КК 335 за відхилення від служби, хоча я офіцер запасу і приписаний в іншому військкоматі

Доброго дня!

Я прописаний у Голосіївському районі м. Києва. Досить тривалий час в нашому районі не було окремого військкомату, натомість був об"єднаний Голосіївсько-Печерський військкомат, в якому я був на обліку. Згодом, окремий військкомат все ж таки відкрився (десь в 2015-2016 році) і мою справу туди перенесли.

В 2016 році я отримав вищу освіту і закінчив військову кафедру. Звернувшись до Голосіївського військкомату, мене зняли з обліку і видали тимчасове посвідчення офіцеру запасу. На посвідчені дати не було вказано, а працівник РВК мене у той час запевнив що тимчасове посвідчення має таку саму юридичну силу як і звичайне. З тих пір я до РВК не повертався.

Декілька днів тому, 3-го квітня 2021 року, мені надійшов лист поштою від Печерського РВК (не Голосіївського), в якому мене звинуватили в ухилені від служби за призовом осінню 2020 року (повісток не надходило) і погрозили що передали мою справу до прокуратури за статтею 335 кримінального кодексу. Лист супроводжувала повістка, в якій мені пропонувалось 1-го квітня (тобто датою ДО моменту отримання листа) прийти в РВК для проходження призовної комісії. Звісно, у РВК я не пійшов.

Моя підозра в тому, що коли мою справу переносили з об"єднаного Голосіївсько-Печерського РВК до Голосіївського РВК, мене якимось чином було залишено на обліку у Печерському РВК. Зайвий раз до військкомату звертатися не дуже хочеться, особливо беручи до увагу пандемію, тому хотів би спочатку проконсультуватися по цьому питанню зі спеціалістом.

Що в такому разі краще робити? Чи має Печерський РВК право звинувачувати мене в порушенні кримінального кодексу, якщо я числюсь як офіцер запасу в Голосіївському РВК? Чи можу я проігнорувати ций лист чи краще щось зробити?

Дякую за будь-яку допомогу

05.04.2021 18:35 1345

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


Щодо тимчасового посвідчення: так, воно дійсно має таку ж саму силу, як і постійне.


Щодо помилкового залишення справи в Печерському військоматі: мабуть так і є, але на суть справи це не впливає. Питання в тому, що Ви надали документи про закінчення військової кафедри в Голосіївський військомат, а повістки Вам шлють з Печерського. Це вказує на те, що в Печерському взагалі ніхто не знає, що Ви закінчили військову кафедру і являєтесь не призовником, а офіцером запасу. Вас, офіцера запасу, викликають до військомату як призовника!


Щодо звинувачень в порушенні статей кримінального кодексу: вони впевнені, що Ви призовник, і ухиляєтесь від служби в армії.


Ігнорувати лист не потрібно. Вам необхідно взяти з собою: лист; конверт з датою вручення; тимчасове посвідчення офіцера запасу; паспорт. З цими документами явитися до Печерського військомату і закрити питання.


З повагою, Дмитро Дончак.




Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram