Оподаткування підприємницької діяльності

В даній статті проаналізовані основні аспекти оподаткування підприємницької діяльності.

09.04.2021 12:26 988

Консультація виконавця

Сьогодні ми поговоримо про оподаткування підприємницької діяльності.  



Розпочнемо з єдиного податку. Існує декілька груп єдиного податку



 1) перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню (передбачені ст. 291.7 Податкового Кодексу) і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 мінімальних заробітних плат ( у 2021 році - 1 002 000 гривень).



Ставка єдиного податку для першої групи єдиного податку становить не більше 10 відсотків прожиткового мінімуму (у 2021 році – 227 грн.). Ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами (тобто місцева рада може встановити й меншу ставку).



2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:



не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;



обсяг доходу не перевищує 834  мінімальних заробітних плат (у 2021 році - 1 002 000 гривень).



Ставка єдиного податку для другої групи єдиного податку становить не більше 20 відсотків мінімальної заробітної плати (у 2021 році – 1200 гривень). Ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами. Тобто місцева рада може встановити й меншу ставку. Наприклад, у місті Кременчуці Полтавської області, де я проживаю, міська рада встановила становила ставку єдиного податку у розмірі 10 відсотків мінімальної заробітної плати (у 2021 році – 600 гривень).    



3) третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує  1167 мінімальних заробітних плат ( у 2021 році - 7 002 000 гривень);



Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:



- 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку;



-  3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом.



4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, що відповідають критеріям, передбачених ст. 291.4 Податквого Кодексу.



     Окрім цього, фізична особа-підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування  сплачує єдиний соціальний внесок у розмірі 22 % від мінімальної заробітної плати за кожний місяць (у 2021 р. - 1320 грн.).     



       Також необхідно зазначити, що Податковим Кодексом встановлені обмеження для обрання єдиного податку для певних видів діяльності (п. 291.5 Податкового Кодексу, наприклад - обмін валюти, проведення гастролів, управління підприємствами тощо) та обрання певної групи єдиного податку для деяких видів діяльності (встановлені ст. 291.4 Податкового Кодексу, наприклад – платником єдиного податку другої групи не можуть бути фізичні особи - підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна).



      Щодо загальної системи оподаткування. У разі обрання загальної системи оподаткування Ви сплачуєте 18 відсотків від прибутку (податок на прибуток). Прибуток визначається наступним чином: ваш дохід мінус документально підтверджені витрати, пов’язані з підприємницькою діяльністю (оренда, реклама, заробітна плата працівника тощо). Наприклад, за рік Ви заробили 200 000 грн., Ваші витрати  склали 100 000 грн., в такому разі податок, що підлягає сплаті становитиме: 200 000 (Ваш дохід) - 100 000 грн. (Ваші витрати) = 100 000 грн. (прибуток) * 18 % (ставка податку) = 18 000 грн. Для порівняння – у випадку обрання 3 групи єдиного податку, у випадку доходу у розмірі 200 000 грн.,  Ви б сплатили:  200 000 грн. (дохід) * 5 (розмір єдиного податку) = 10 000 грн.  



       Окрім цього, фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі 22 % відсотків від прибутку та військовий збір у розмірі 1.5% від прибутку.



      Також звертаю Вашу увагу, що Засновник (власник) юридичної особи, навідмінно від фізичної особи-підприємця, не може просто зняти отримані від клієнтів кошти з рахунку. В такому випадку засновник (учасник) отримує дохід у якості дивідендів (отримання яких має певний порядок), які в свою чергу оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (5 % якщо юридична особа перебуває на загальній системі оподаткування, 9 %  - якщо юридична особа перебуває на єдиного податку) та військовим збором у розмірі 1.5% відсотка.              



     Таким чином, на початку Вашого бізнес-шляху більш раціональним варіантом, є обрання єдиного податку тієї групи, що відповідає Вашому виду діяльності, обсягу доходу та кількості працівників.   



       Сподіваюсь, що допоміг Вам!



        В даній статті проаналізовано основні аспекти даної теми. Звертаю Вашу увагу, що кожна ситуація є індивідуальною і відповідно вимагає індивідуального підходу і аналізу.



 



З повагою,



Адвокат Акімов Валерій,



Тел. 097-59-03-625,



Ел. Почта: akimvaler27@gmail.com

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram