Відстрочка від служби в армії на основі навчання у ВНЗ.

Навчаюсь на магістратурі в універі "А". Хочу покинути цей університет і поступити в інший (опціїї переведення там немає). Знаю, що в такому випадку я втрачаю право на відстрочку. Але є декілька нюансів. Перше, я ще жодного разу не заносив довідку, що навчаюсь в університеті на магістратурі (в мене перший рік навчання). Другий нюанс, працівник військогового столу мого університету не буде надсилати листа у воєнкомат про те, що я забрав документи з університету. Чи буде в такому випадку військомат знати, що я покинув навчання в одному навчання та поступив в інший? Чи зберігається в такому випадку моя відстрочка від служби, якщо я занесу довідку про навчання вперше вже будучи в іншому універі? Які підводні камні та потенційні загрози спіткають мене в такій ситуації? Дякую!

10.04.2021 14:16 1800

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1895
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Так, своє право на відстрочку треба підтверджувати кожного року до 01 жовтня згідно п.16 ст.17 ЗУ "Про військовий обов`язок і військову службу". Разом з тим, факт не подання такого підтверження не створює склад адміністративного правопорушення згідно ст.210 КУпАП. Тому,  загроз щодо відповідальності за це у Вас не буде. 

Що стосується зберігання права на відстрочку. Так, якщо Ви припиняєте своє навчання в магістратурі, то Ви втрачаєте право на відстрочку ( на час до того, як Вас не зарахують до іншого закладу).

Але, призвати Вас на строкову службу можуть тільки 2 рази на рік на період призовної кампанії-  згідно Указу № 71/2021 , весняний призов - у квітні – червні 2021 року; осінній у жовтні – грудні 2021 року.

Якщо Ваше відрахування з магістратури відбудеться в період призову, є ризики отримання повістки у військомат  та оскільки  права на відстрочку Вас не буде - підпадаєте під призов. 

Тому, якщо  відрахування та зарахування в інший заклад буде відбуватися між призовними періодами, то ніяких проблем у Вас не буде. Якщо Ви встигнете до осінньої кампанії зарахуватися в магістратуру, Ви без жодних складнощів зможете реалізувати своє право на відстрочку згідно п.8 ст.17 У "Про військовий обов`язок і військову службу", незважаючи на те, що своє право на відстрочку Ви будете підтверджувати вперше.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram