Вручили повістку, я навчаюсь, але ще не має офіційного наказу

Добрий день, мене звати Ілля Марчук, мені повних 18 років.

27.01.2021 я випустився з училища(м.Біла Церква). Училище відправляє випсукників на подальше навчання і здобуття вищої кваліфікації в університет(Університет має договір з училищем).

Саме в день випуску та отримання диплому 27.01.2021. я подав документи для вступ та подальшого навчання в університеті.

01.02.2021 було підписано договір про навчання між мною та університетом.

29.01.2021 мені прийшла повістка від військомату на проходження мед комісії в м.Біла Церква(зявитися 17.02.2021)

17.02.2021 я прийшов на мед комісію з повісткою і з довідкою про те що я вступаю в університет,так як вступ був в середині року та були деякі карантинні обмеження,університет не отримав офіційного наказу на зачислення стундеів на навчання.

Військомат знаючи мою ситуацію почав вимагати довідку Форми 17-У.

17.02.2021 я надав довідку іншого формату та проінформував комісію про наміри на подальше навчання.При проходження мед комісію в мене виявили плоскостопість 2 степуню.

Під час комісії мені вручили ще одну повістку на додаткову мед комісію на 15.03.2021

15.03.2021 я явився на другу мед комісію в м.Києві при проходженні комісії я повідомив ще раз про намір на навчання,але був змушений підписати нову повістку про проходження на строкову службу та явку на 5.04.2021 з речами(за не підпис даної повістки мене почали залякувати, про ухилення від призову ст.335 Кримінального Кодексу України)

Військомат не йшов мені на зустрічь,надаючи довідки і договір про навчання. Все було було в верабальній формі,ніякого письмого узгодження про отримання довідок та договору не було.

Тому 5.04.2021 я явився з речами в військомат і був відправленим на розпредільний пункт(ДВРЗ),там я пробув 3 дні та не був зачислений ні в який рід військ,так я маю плоскостопість і не можу проходити службу з важким навантаженнями_

8.04.2021 мені дали лист звільнення до 31.05.2021 і я повернувся додому.

Так як зараз карантинні обмеження і міністертсво освіти не видає  наказ на зачислення, я не можу отримати довідку 17-у.

В разі якщо я отримаю довідку Форми 17-У та буду зачислений до університету чи маю я право на відсрочку від служби? Також цікавить, якіми іншими способами я можу отримати відсрочку від армії.

Чи є законним твердження про те що юнаки 18-19 років мають служити тільки  за письмовим розрішенням від матері(також я є єдиним сином і отримую пенсію по втраті годувальника).

 

12.04.2021 19:42 2205

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора. 


1. Твердження про те,  що юнаки 18-19 років мають служити тільки  за письмовою згодою від матері (або батька, опікуна) є помилковим. Згідно до ст.15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", призовний вік становить від 18 років - до  27 років. Згідно до Указу Президента N71/201 призову на строкову службу в 2021 році підлягають громадяни України чоловічої статі, які відповідають вимогам частини першої статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" ( тобто з 18-27 років). Без жодних дозволів від батьків. 


2. Якщо Ви є єдиним сином та отримуєте пенсію, це на жаль не звільняє Вас від проходження строкової служби.  Відстрочку за сімейними обставинами Ви б могли отримати на підставі ч. 2 ст. 17 Закону:  якщо б мали "непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування". Якщо Ваша мати непрацездатна- та знаходится на Вашому утриманні- то Ви можете на цій підставі реалізувати право на відстрочку.


3. Разом з тим, у Вас є право на відстрочку у зв'язку із навчанням. Законом не передбачений вичерпений перелік яких документів Ви маєте подати на підтвердження свого права на відстрочку ( тобто, неважливо-чи то буде довідка Форми 17-У ) або довідка довільного формату від учбового закладу, будь - який документ може бути наданий на підтвердження факту зарахування до закладу, договір в тому числі. Якщо учбовий заклад Вам надав таку довідку, хоча б в довільному форматі, на підтвердження того, що Ви зараховані до закладу, то військомат зобов'язаний Вам надати відстрочку. 


Тому, Вам необхідно обов'язково подати письмову заяву с проханням надати Вам відстрочку від строкової служби на підставі ч. 8 ст. 17 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", додати до неї  копію договору із закладом , довідку з закладу довільного формату, якщо не можете надати Форми 17-У та зареєструйте свою заяву в канцелярії військомату, та на Вашому екземплярі мають проставити штампік про приймання корреспонденції (заяви),  це буде доказом (у випадок оскарження відмови військомату) до суду, оскільки така відмова є незаконою.  Обов'язково вкажіть в заяві, у випадку прийняття рішення про  відмову у наданні відстрочки, прошу надати письмову, обгрунтовану відмову у наданні відстрочки з посиланням на норми діючого законодавства.


4. Ви можливо також маєте право на відстрочку за станом здоров'я на строк до одного року, якщо Ви визнаний під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби. Але для цього треба ознайомитися із повним висновком ВЛК ( мед комісії). Якщо його копія є, можете надіслати мені на ел пошту.



Якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com



З повагою,



Авокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram