Стоки сусіда в моє подвір'я

Вітання щире, пишу одразу, що за розгорнуту консультацію, з конкретними посиланнями на законодавчі акти, зразки документів, та потенційний відсоток виграшу (виключно професійна думка) готовий оплатити вартість годинної консультації (а може й більше, залежить від наданої інформації).

1. Стоки сусіда зливаються до мене в подвір`я, ділянку з будинком придбано 2 роки тому (так вже було), на "полюбовне" вирішення сусід не йде, питання: як примусити його до водовідведення через свої канали водовідведення ? факт руйнування землі, фундаменту, пліснява - є, можна відеофіксацію на момент зливи зняти.

2. будинок сусіда (того ж), одною із сторін будинку повністю до моєї ділянки виходить стіною, тобто межа його будинку (стіна з вікном) і одразу моя ділянка, як по закону мені поставити огорожу, і хто повинен "відійти" ? (по кадастровим документам вся земля до його стіни є моєю.

19.04.2021 15:41 894

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Відповідно п. 3.25 ДБН 360-92 «Містобудування, планування і забудови міських, сільських поселень» для догляду за будівлями і здійснення  їх  поточного  ремонту відстань   до   межі  сусідньої  ділянки  від  найбільш  виступної конструкції стіни треба приймати не менше 1,0 м. При цьому повинно бути   забезпечене   влаштування   необхідних  інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок. Тобто бідівлі на вашій ділянці та ділянці сусіда повинні бути розташовані на відстані не менше ніж один метр до межі між ділянками. Але вказані ДБН розповсюджуються виключно на будівлі ввдені в експлуатацію після квітня 1992 року. В будьякому випадку на даний час порушення наявне в тому числи щодо водовідведення наслідкв атмосферних опадів.

Щодо огорожі. Багато залежить від дати ввдення в експлуатацію будинку та процедури його будівниці також має значення яким чином побудована частина будинку сусіда, що прилягає до вашої земельної ділянки. 

Я кщо будівництво було здійснене самочинно, то відповідно до ст. 376 ЦК України така будівля за позовом зацікавленої особи та органу державного будівельного контролю може бути знесено якщо таке будівництво здійснено з порушенням ДБН що загрожує життю та здоров'ю. (звертаю увагу, що самочинним може бути визнане будівництво  здійснене на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил та за умови що будівництво здійснене після 1992 року). 

Також має значення, чи стіна яка проходить по межі була зведена разом з будинком вцілому чи була зведенна в наслідок самочинної добудови без відповідного дозволу на реконструкцію.  

Всі ці наведені обставини можуть бути встановлені в ходів проведення перевірки органів будівельного контролю.

Щодо алгоритму дій щодо усунення порушень з встановлення порушень ДБН:

1 . Необхідно з вернутись до компетентних органів з питань державного будівельного контролю зі скаргую про виялені порушення ДБН (ст. 6, 41 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності"). В вашому випадку це відповідний виконавчий орган при Межигірській сільсікій раді (виходячи з документу який ви мені прислали) За результатами розгляду скарги повинна бути створена комісія та оглянуті будівлі та ділянки та скласити акт огляду та протокол про притягнення до відповідальності та видано припис про характер порушень та порядок їх усунення.

2.  Якщо після притягнення сусіда до відповідальності він не усуне порушення, то необхідно звернутись до есперта за проведення будівельно технічної експертизи про встановлення порушень ДБН при будівництві будинку сусіда та облаштування інженерних споруд з відведення води (вказана експертиза необхідна для подання позову).

3. Отримавши висновок екперта зверетаємось до суду з позовом про усунення перешкод в коритуванні земельною ділянкою та  про зобовязання привести в відповідність до ДБН інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок, та увипадку встановлення контролем в приписі необхідність знесення або реконструкці будинку то про знесення або реконструкцію. (в державному реєсті судових рішень є позитивна практика прикріпляю посилання на рішення апеляційної інстанції https://reyestr.court.gov.ua/Review/35164538).

Вірогідність виграшу такої справи щодо водостоків достатньо велика оскільки достаньо в суді довести факт затоплення водою з водостоків сусідньої земельної ділянки і все, а от щодо реконструкції будинку або його знесення то складніше. Справа в тому що зігдно усталеної практики Верховного суду знесення самочинного будівництва є крайньою мірою яка застосовується в виняткових випадках коли іншим способом відновити порушене право неможливо або якщо порушення будівництва настільки значні що загрожують життю та здоровью. (постанова Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України (про правовий режим самочинного будівництва)» від 30 березня 2012 року № 6) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0006740-12#Text.

Однозначно ви не повинні відійти, справа лише в способі відступу сусіда який не можливо визнач

Якщо залишились додаткові питання звертайтесь на пошту law.help@ukr.net

З повагою адвокат Дайнеко  

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Василь
    Василь
    2 роки
    Консультацiя № 21721
    Стоки сусіда в моє подвір'я

    Достатньо глибоко і компетентно висвітлив Ігор не тільки опис проблемної ситуації з точки зору законодавства, а ще й якісно описав алгоритм по вирішенню справи. Вдячний за детальну інформацію від кваліфікованого спеціаліста.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram