Які мої права на спадщину. Дім був зареєстрований на рідну сестру. Вона померла

Дім реєстрований на сестру. Вона померла. Прописано в домі  я, мама, двоє малолітніх дітей. Моя дочка і син сестри. Зараз померла мама. Яке в мене право на спадщину? Які мої подальші дії? Дякую

21.04.2021 13:40 920

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

Якщо сестра була 100% власником дому, то після її смерті спадкоємцями першої черги були: Ваша мама та малолітний син сестри в рівних долях. Оскільки мама як спадкоємець першої черги була пропасана в домі спадкодавця, вона вважалася такою, що отримала спадок згідно  ч. 3 статті 1268 Цивільного кодексу (якщо вона не подавала відмову від спадку до нотаріусу) та син сестри вважається таким, що отримав спадок згідно до  ч. 4 статті 1268 Цивільного кодексу.

Після смерті мами (яка прийняла у спадок 1/2 частину дому) Ви як спадкоємець першої черги вважаєтесь такою, що отримали у спадок її частину  згідно ч. 3 статті 1268 Цивільного кодексу (оскільки були прописані із мамою в домі). Таким чином, в результаті дім має бути розділений по 1/2 частини між Вами та племінником. Ви отримуєте долю 1/2 від мами та племінник 1/2 долю від Вашої сестри.

Ваша дитина оскільки не відноситься до жодної черги на спадкування від бабусі, отримає Вашу долю (вибачте,вже після Вас)  у спадок згідно ч.1 ст. 1266 Цивільного кодексу.

Для того, щоб отримати свідоцтво на спадок, Ви маєте звернутися до  будь-якого нотаріусу у будь-якій час ( строк в 6 місяців в даному випадку не застосовується, оскільки Ви вважаєтесь такою, що отримали спадок) за місцем знаходження спадкового майна, надати свідоцтва про смерть сестри та мами, та довідку про місце реєстрації /проживання спадкодавців та спадкоємців, та отримати свідоцтво про право на спадщину, а далі вже зареєструвати в рееєстрі речових прав як власник.

Щодо племінника, якщо Ви офіційно є його опікуном, Ви можете також зареєструвати його право в реестрі, або його батько (якщо є), якщо немає нікого-він вже після досягення 16 років зможе отримати свідоцтво та зареєструвати самостійно своє право в реєстрі.

*Правове обгрунтування :

Стаття 1261 ЦК. Перша черга спадкоємців за законом

1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Стаття 1262. Друга черга спадкоємців за законом

1. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Стаття 1266 ЦК . Спадкування за правом представлення

1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини

Стаття 1258 ЦК. Черговість спадкування за законом

1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу

Стаття 1268 ЦК Прийняття спадщини

3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Порядок  вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений Наказом Міністерства Юстиції 22.02.2012 № 296/5 Глава 10: 

3.8. Заяву від імені малолітньої особи або недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

3.9. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини з дотриманням вимог, встановлених законодавством.

3.21. Спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram