Ухилення від призову в армію.

Доброго дня!

Мені 32 роки. Одружений. дружина вагітна другою дитиною. Не служив. По суті ухилявся від призову. У 18 років пройшовши медкомісію отримав приписне. В 2010 завершив навчання в університеті і отримав степінь спеціаліста. По місцю прописки чи з інших джерел ніяких повісток ніколи не отримував. Після 2010 приходив один раз у воєнкомат на медкомісію під час проведення призовної кампанії. Ставлення було як до скота, що в лікарів що в працівників воєнкомату. Направили на додаткові обстеження в лікарню. Ніяких повісток не вручали і я нічого не підписував(на скільки пам`ятаю). Мій випадок пограничний і я розраховував що мене комісують. Не комісували. Після отримання результатів в лікарні в воєнкомат на продовження медкомісії я не повернувся. Наступні роки призови ігнорував. Приписне чи то залишилось у воєнкоматі чи то втрачене. Хочу навести порядок з документами. Треба консультація по тому яка відповідальність мені загрожує, які чинники впливають на це. Які мають бути мої подальші дії для вирішення ситуації. Які варіанти розвитку подій і т.п. можливо поради куди ще варто звернутись за допомогою. Хочеться вирішити максимально цивілізовано.

24.04.2021 00:40 1630

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

  Доброго дня. В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. Адміністративна відповідальність передбачає покарання за неявку у військкомат у вигляді штрафних санкцій, передбачених статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • - штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення;
  • - штраф 170-255 гривень — за повторне порушення протягом року.

   Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 Кримінального кодексу України і передбачає обмеження волі на строк до трьох років. Найчастіше покарання є умовним, але судимість буде. 
   Формально ви ухилились від призову на строкову службу і вказане порушення було вчинено більше 5 років тому, враховуючи, що ви не переховувались від поліції чи інших правоохоронних органів до відповідальності тим більше до кримінальної не притягнуть в силу закінчення строків давності. Але виключати таку можливість притягнення до відповідалності в тому числі кримінально виключати не буду. За втрату віськовооблікового документу (приписного)скоріше за все наладуть штраф та обовязково доведеться сплатити штрав за порушення порядку ведення обліку так як ви не з'явились до війскомату після досягнення 27 рокві та не стали на облік. 

В будьякому випадку на строкову службу вас не відправлять, от відпрвілять на лікарняну комісію доведеться йти оскільки видачі війскового квитка та постановці на облік я військовозобов'язаного передує процедура визначення придатночті до військової служби, тому доведеться знову проходити ВЛК.

Тому раджу після завершення призову (30.06.2021 року) звернутись до військомату та повідомити що було втрачено приписне, не служили, повісток не отримували та маєте намір стати на облік та отримати військовий квиток. 

Вам скажуть сплатити штрафи до 2000 грн. та пройти ВЛК. Після проходження визнають придатним (скоріше за все) поставлять на облік та видадуть військовий квиток).

Чому краще йти саме після завершення призову, завантаженість військомату менша, а всі можливі заходи по пошуку осіб які ухиляються від призову вже проведені. 

Самий негативний варіант це кримінальна відповідальність, але на мою думку мало вірогіна. 

За повагою Адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Ігор
    Ігор
    3 роки
    Консультацiя № 21884
    Ухилення від призову в армію.

    Відповідь дана згідно термінів, чітко та достатньо детально. Я задоволений. Дякую.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram