Консультація про розмитнення авто з Польщі

Тато (українець) купив автомобіль в Польщі і планує перевозити його у Україну на постійне користування. Так як в мене (його доньки) польське громадянство, то чи є можливість оформлення мене як співласником чи доручення зробити і чи тоді потрібно буде розмитнювати? І взагалі в яких випадках автомобіль може не розмитнюватися?
Наперед дякую за відповідь.

08.05.2021 08:54 1626

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1599
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Щодо можливості не розмитнювати ТЗ.

Є єдиний 100% легальний спосіб ввезення ТЗ на територію України без розмитнення. Ввезення ТЗ повинно здійснюватися вами як нерезидентом України. Тобто необхідно перереєструвати в Польщі ТЗ на вас, а не на тата і ввозити повинні ви особисто.

Відповідно до положень Митного кодексу та Стамбульської конвенції "Про тимчасове ввезення" тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від подання документів, що видаються державними органами, уповноваженими здійснювати види контролю, зазначені у статті 319 цього Кодексу. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без застосування до них заходів гарантування, передбачених розділом X цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Але в цього способу та митного режиму є суттєвий недолік. Ввезення ТЗ буде законне, а от використання ТЗ на території України вашим татом на підставі довіреності буде протиправним в силу того, що ТЗ ввезене в режимі тимчасового ввезення не може бути передане в користування громадянам України, а повинно використовуватись виключно особою, що його ввезла. Якщо ви також його плануєте використовувати в України то проблеми не має, а якщо предасте його татові то керування ним таким ТЗ є ризиковим та може призвести до притягнення до відповідальності.

Нажаль Стамбульська конвенція про тимчасове ввезення надає можливість передання ТЗ ввезеного в режимі тимчасового ввезення, лише якщо воно як комерційне (таке яке належить нерезиденту та ввезене в Україну з метою виконання комерційного задання власника, для виконання якого передане третій особі). В вашому випадку ввезти ТЗ як комерційне буде не можливо. 

Щодо описаного вами способу, то він все одно призведе до обов`язкового розмитнення ТЗ, оскільки автомобіль буде ввезений в режимі імпорту який не передбачає звільнення (повного або часткового) від митних платежів та зборів.  Відповідно до ст. 74 Митного кодексу України імпорт (випуск для вільного обігу) - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України.

Якщо залишились додаткові питання звертайтесь.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram