Інтернет шахрайство в Інстаграмі

Нещодавно знайомий хотів замовити телефон, знайшов в інстаграмі інтернет-магазин, надіслав  предоплату в сумі  5 400грн і вже третій день йому не надсилають товар, говорячи що проблеми з оформленням заказу, хоча обіцяли одразу після предоплати надіслати. Кошти повертати не хочуть і товар не надсилають. У нього є скіни переписки та переказів коштів.

Підкажіть, що робити в цій ситуації і чи взагалі можливо повернути кошти?

08.05.2021 20:19 1852

Консультація виконавця

Прохання оцінити консультацію, у разі якщо є необхідність - зверніться за більш детальними роз`ясненнями, написавши нам на E-mail: support@extra-law-help-ua.com 

ТОВ "ЕКСТРЕНА ЮРИДИЧНА ДОПОМОГА" розглянуло Ваше звернення, що надійшло до нього за допомогою порталу b2bconsult.ua та повідомляє про наступне.  

Відповідно до частини першої статті 190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Частиною третьою статті 190 Кримінального кодексу України передбачається, що шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 23 Закону України «Про Національну поліцію» поліція здійснює реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події.

Оскільки Ваш знайомий став жерствою інтернет-шахрайства, рекомендуємо йому звернутися до департаменту КІБЕРПОЛІЦІЇ, заповнивши форму звернення за посиланням: https://ticket.cyberpolice.gov.ua 

Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо Вашого знайомого шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень і листувань, посилання на сторінку тощо.

Зверніться до адміністратора Instagram з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції, повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая.

Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Згідно із частиною першою статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка, набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Тому дієвим способом захисту, у разі якщо ви перерахували кошти шахраям в інтернеті може бути звернення до суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів. Тому так, законні підстави повернути безпідставно набуті кошти "продавцем" - наявні. 

Але, найголовніше є те, щоб якнайшвидше звернутися до правоохоронних органів з метою збільшення шансів знайти і покарати винних та захистити порушені майнові і немайнові права та інтереси Вашого знайомого.  

З повагою, ТОВ "ЕЮД"

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram