Як підтвердити страховий стаж до 01 січня 2004 року, коли трудова книжка втрачена або записи в ній неправильні та/або неточні?

Підтвердження страхового стажу за період до 01 січня 2004 року , коли втрачена трудова книжка або заповнена с помилками та/або неточностями.

09.05.2021 11:05 2501

Консультація виконавця

Основним документом, що підтверджує стаж роботи до  1 січня  2004 року, тобто до моменту вступу  в дію Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»,  є трудова книжка.  

Звісно трудова книжка повинна бути оформлена з дотриманням спільного наказу Мінюсту та Мінпраці № 58 від 29.07.1993 року «Про затвердження Інструкції  про  порядок ведення трудових книжок працівників» (далі –Інструкція № 58). Враховуючи зазначений нормативний документ, при зарахуванні періодів роботи до страхового стажу, працівники органів ПФУ ретельно перевіряють записи   у трудовій книжці.

Але, «людський фактор» ніхто не відміняв, і часто трапляється що в трудових книжках є помилки, виправлення, та інше. Для ПФУ це є підставою для відмови в зарахуванні страхового стажу.

           Як довести наявність страхового стажу, коли запис до трудової книжки не внесено, або, через недбалість працівників, що відповідали за ведення трудової книжки, запис внесено неправильно та/або з помилками? У такому випадку слід скористатися Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого ПКМУ  від  12.08.1993 № 637.

        У відповідності із  цим Порядком для підтвердження страхового стажу особа може надати:

  • довідку з підприємства чи його правонаступника, а у разі їх відсутності – архівних установ. Слід зауважити, що така довідка в обов’язковому порядку повинна містити посилання на первинні документи, на підставі яких вона видана;
  • виписки із наказів;
  • особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати;
  • трудові договори і угоди з відміткою про їх виконання;
  • наявні відомості в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного  соціального страхування;
  • інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

     При відсутності вищевказаних документів, як доказ стажу роботи приймаються членські квитки профспілок. Але, слід мати на увазі, що до страхового стажу підлягають зарахуванню лише періоди, за які  наявні відмітки   про сплату членських внесків.

      За відсутності документів про період роботи  і неможливісті їх одержання  внаслідок  ліквідації підприємства або через відсутність архівних даних з інших причин, та також у зв’язку з  воєнними  діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями, стаж можливо підтвердити на підставі  показань не менше ніж двох свідків, які б знали  заявника  по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації  (в тому  числі колгоспі) або в одній системі  і мали б документи  про власну роботу за той час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника. Опитування свідків  проводиться органами ПФУ.

Важливо! Якщо прізвище, ім`я та по батькові, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім`ям, по батькові або прізвищем  особи  за паспортом  або  свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа  даній  особі встановлюється у судовому порядку. 

 

     Але, що ж робити, коли все ж таки відмовлено в зарахуванні страхового стажу з причини помилок та/ неточностей в трудовій книжці, зокрема внаслідок недбалості при заповненні працівником, відповідальним за порядок ведення трудової книжки? Тоді варто звернутися до суду. Як свідчить судова практика, суд  стає на бік пенсіонера. 

В подібних справах суди виходять з правової позиції, що  право пенсіонера на встановлені законом гарантії не може бути поставлене в залежність від якості виконання обов`язків працівником, відповідальним за порядок ведення трудової книжки. Підставою для призначення пенсії є відповідний стаж роботи, а не дотримання усіх формальних вимог при заповненні трудової книжки. Перевірка достовірності виданих документів покладається на пенсійний орган, а сумніви останнього щодо обґрунтованості їх видачі, самі по собі не можуть бути підставою для відмови у призначенні пенсії (судове рішення № 260/1617/19 від 18.11.2019, № 160/16798/20 від 05.02.2021 року, постанова ВСУ  від 07.02.2018 року по  справі № 275/615/17, постанова ВСУ від 24.05.2018 року по справі №490/12392/16-а).

Зверніть увагу! Звертатися до суду необхідно вже після офіційної відмови органу ПФУ оскільки становлення факту наявності трудового стажу не підлягає судовому розгляду, а повинне вирішуватись у позасудовому порядку відповідно до встановленої законодавством процедури.  Заяви про встановлення фактів трудового стажу не можуть розглядатися у порядку цивільного судочинства. А ось відмова відповідного органу ПФУ у встановленні таких фактів може бути оскаржена заінтересованою особою в адміністративному суді (постанова ВСУ по справі № 347/576/18 від 10.06.2020 року).

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram