Консультація щодо апеляційного провадження (по підготовці апеляційної скарги)

Прошу проконсультувати щодо апеляційного провадження, а також допомогти з підготовкою апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції. Повне рішення суду було підготовлено 19 квітня 2021 року. Час на апеляційну скаргу встановлений 1 місяць, тобто до 19 травня 2021 року.

     Рішення суду, а також обставини розгляду  справи у суді, надішлю Вам на електронну пошту».

12.05.2021 13:15 1276

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Отримав всі матеріали, які Ви надали мені. Все зрозуміло, а деякі уточнюючі питання, що додатково виникли у мене, я направив Вам на Вашу електронну пошту. Прошу у стислий термін надати мені уточнюючі відповіді, для врахування в апеляційній скарзі.

    Апеляційне провадження у цивільному процесі прописано Цивільним процесуальним кодексом України з останніми змінами від 14.07.2020 року № 768-IX, статті 351-387.  

    Прошу звернути увагу на таке:

 Підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є:

1) неповне з’ясування обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими;

3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи;

4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Неправильним застосуванням норм матеріального права вважається: неправильне тлумачення закону, або застосування закону, який не підлягає застосуванню, або незастосування закону, який підлягав застосуванню.

Порушення норм процесуального права може бути підставою для скасування або зміни рішення, якщо це порушення призвело до неправильного вирішення справи.

        Це все прописано у статті  376 ЦПК України.

А за статтєю 375 ЦПК України

Стаття 375. Підстави для залишення апеляційної скарги без задоволення, а судового рішення без змін

  1. Суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

       Є ще один момент, який Ви повинні знати: 

Стаття 359. Відкриття апеляційного провадження

  1. Про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу.
  2. Питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п’яти днів з дня надходження апеляційної скарги або заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, передбаченомустаттею 357цього Кодексу.
  3. В ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

         Тобто, якщо при розгляді цивільних справ у суді першої інстанції, при позовному провадженні, на позов можна писати »відзив на позов» (ст.178), потім «відповідь на відзив до позову» (ст.179), потім «заперечення на відповідь» (ст.180), то у апеляційному провадженні лише «відзив на апеляційну скаргу» (ст.360) і більше ніяких пояснень. Тому будьте готові отримати від Відповідача ще і відзив на Вашу апеляційну скаргу. 

        Щодо судового збору.

  Незважаючи на те, що згідно статті 5 Закону України «Про судовий збір» 

, Стаття 5. Пільги щодо сплати судового збору

  1. Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

1) позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі;

Можливо чекати повернення апеляційної скарги з вимогою сплатити судовий збір.

Чому?  За змістом приписів статей 94, 116, 117 Кодексу законів про працю України та статей 1, 2 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця та не входить до структури заробітної плати.

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

   Такий правовий висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18)

  Тому сплатіть 0,4 прожиткового мінімуму працездатних осіб з 01.01.2021 р (2270 грн)   2270 х 0,4 = 908 грн, але лише після повернення апеляційної скарги. Можливо ця «фішка» ще не працює. 

    Свій варіант апеляційної скарги після внесення уточнень, у міру їх надходження від Вас, я направив на Вашу електронну пошту.  

     На все  добре.  З повагою Микола Лях.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram