Руководитель отдела без подчиненных

Компания с частной формой собственности и организационно-правовой формой ООО. Сотрудника переводят на должность руководителя отдела. Но отдел, как отдельная структурная еденица, только начинает функционировать и в ходит в состав департамента продаж. Есть один подчиненный, но он не оформлен в штате компании. Может ли руководитель отдела в такой компании быть назначен на должность официально (с записью в трудовую книгу), если официально (по документам), у него нет подчинённых? Необходим ответ, касающийся именно компании с организационно-правовой формой ООО со ссылками на законодательные и нормативно-правовые акты. 

12.05.2021 16:14 1540

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Щодо відповіді на Ваше питання

Керівник відділу може бути працевлаштований на зазначеній посаді офіційно навидь без підлеглих.

Що стосується підприємств, установ, організацій приватної форми власності (далі — підприємства), (у тому числі і «товариств з обмеженою відповідальністю»), то для них у законодавстві відсутнє чітке визначення поняття «відділ» або «структурний підрозділ» із згадуванням чисельності працівників, хоча в окремих документах відомчого характеру воно і може бути. Наприклад, у спільному наказі Міністерства праці та соціальної політики України та Комітету по нагляду за охороною праці України «Про затвердження Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій» від 17 червня 1999 року № 112, дію якого на сьогодні зупинено, наводилося визначення поняття структурний підрозділ.

Підрозділ структурний — ланка організації (підприємства), яка включає колектив виконавців або/і робочих, яка має відокремленні, чітко визначені функції в процесі керівництва або виробничому процесі, які відрізняються від функцій інших ланок, і в силу цього входить, як організаційно відокремлена від інших підрозділів частка організації (підприємства), в його структуру або в структуру підрозділів організації (підприємства). Наприклад: виробництво, цех, відділення, виробнича дільниця.

Зрозуміло, що поняття «колектив», як правило, означає якусь спільну групу із кількох відповідних осіб, тому воно не може застосовуватися лише до однієї особи. Відповідно у структурному підрозділі мають працювати принаймні 2 працівники (одним з яких може бути керівник структурного підрозділу).

Також при вирішенні цих питань на підприємстві слід керуватися відповідними нормами і положеннями Господарського кодексу України (далі — ГКУ), у якому, зокрема, зазначається, що:

  •  підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо) (ч. 1 ст. 64 ГКУ);
    •    підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 ГКУ).  

Таким чином, кожне підприємство самостійно обирає, які саме структурні підрозділи та якої чисельності на ньому мають бути, а також самостійно вирішує, яким має бути штатний розпис.

Разом з тим при вирішенні відповідних питань щодо свого штатного розпису на підприємстві слід враховувати те, що згідно із законодавством назви посад (професій) у ньому мають відповідати Національному класифікатору України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП).

У КП усі професійні назви робіт «начальників відділів» , а також головний бухгалтер (як і всіх інших керівників структурних підрозділів) містяться у розділі 1 «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)».

 Будуть додаткові запитання, ставте в приват, або пишіть на ел. пошту d.lipovskyi@gmail.com

 З повагою Липовський Дмитро 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram