Чи зберігається зарплата, якщо піти на контракт в армію

В мене запитання: син після звільнення строкової служби в армії влаштувався на роботу (офіційно). Але зарплата мінімальна і він хоче підписат контракт на військову службу. Чи є збереження заробітної платні і робочого місця ? Чи потрібно звільнитись з підприємства?

12.05.2021 20:05 1424

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
717 відгуків (716 +) (1 -)
Консультацій: 1888
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Так, робоче місце, посада та заробіток зберігається за військовослужбовцем на весь період військової служби за контрактом. 

Згідно з ч. 1 ст. 119 КЗоТ, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Роботодавець на весь період служби за контрактом працівника військовослужбовця зобов`язаний також нараховувати та виплачувати середню заробітню плату ( у Вашому випадку-мінімальну), який згідно до закону має компенсуватися роботодавцю за рахунок державного бюджету. Оскільки на сьогоднішний день сам порядок компенсації скасований та за відсутністю коштів в державному бюджеті, роботодавець ( в порушення закону) наврядчи буде сплачувати сину нарахований за весь час контракту середній заробіток, оскільки держава не виплачує компенсації роботодавцям. 

Разом з тим, звільнити з роботи (або змістити з займаної посади) працівника на підставі проходження ним служби за контрактом точно не зможе, оскільки за порушення роботодавцем гарантій військовослужбовців, встановлених законодавством, передбачений адмін штраф у розмірі від 850-1700 грн. згідно з ч. 7ст. 41КУпАП а також фінансова санкція згідно ст. 265 КЗоТ-у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram