Должна ли дочь платить налог с денег, которые ей перевел отец?

Я гражданин Украины-нерезидент, постоянно проживаю за рубежом. Дочь является резидентом Украины. Я хочу перевести ей крупную сумму денег, чтобы помочь купить квартиру в Украине. Должна ли она будет оплатить с этих денег НДФЛ или другие налоги?

17.05.2021 10:58 1051

Консультація виконавця

У разі, якщо консультація потребує уточнень - просимо звертатися до нас, написавши електронного листа на E-mail: support@extra-law-help-ua.com, додатково рекомендуємо оцінити надану Вам правову допомогу (правову інформацію у відповідь на Ваше звернення). 

Розглянувши Ваше звернення, ТОВ "ЕЮД" повідомляє про таке. 

Пунктом 162.1 Податкового кодексу України встановлено, що платниками податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) є фізичні особи — резиденти, які отримують доходи як із джерела їх походження в Україні, так й іноземні доходи.

Під іноземним доходом для цілей оподаткування слід розуміти дохід, отриманий від джерел за межами України, тобто будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України.

Під іноземним доходом слід розуміти: 

— проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів;

— спадщину;

— подарунки;

— виграші;

— призи;

— доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами;

— доходи від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України;

— доходи від продажу майна, розташованого за межами України;

— дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо;

— інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, не підконтрольних митним органам.

Зі змісту Вашого звернення вбачається, що Ви плануєте перерахувати крупну суму грошових коштів Вашій дочці. 

Тут необхідно одразу зазначити про нюанс.

Згідно з нормами Сімейного кодексу України встановлено обов’язок батьків утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років) (ст. 180 СКУ), повнолітніх дітей, які продовжують навчання (до 23 років) (ст. 199 СКУ), повнолітніх непрацездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги (за умови, що батьки дитини мають можливість надавати таку допомогу) (ст. 198 СКУ);

Ураховуючи наявність такого обов’язку, можна стверджувати, що перерахування коштів із-за кордону батьком для дитини у зазначених вище випадках є, по- суті, передачею грошових коштів усередині сім’ї і повинно розглядатися як виконання обов’язку з утримання, установленого СКУ, а не як отримання доходу із джерелом походження з-за кордону. 

Тобто якщо Ваша донька отримує грошові кошти від Вас, то сума таких коштів не буде для неї доходом, !!!!АЛЕ!!!! за умови, якщо вона неповнолітня або на Вас рішенням суду покладено обов'язок утримувати її після досягнення 18 років.

У всіх інших випадках перекази, отримані з-за кордону від Вас, інших родичів та інших фізичних осіб, підлягають оподаткуванню, проте тільки в тому випадку, якщо такі надходження не згадуються у ст. 165 Податкового кодексу України.

Додатково повідомляємо, що оподаткування іноземних доходів регулюється п.170.11 ст.170 Податкового кодексу України.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дмитрий
    Дмитрий
    2 роки

    Ответ предоставлен оперативно, полностью закрывает поставленный вопрос и заслуживает наивысшей оценки. Небольшое пожелание на будущее: если вопрос задан на русском, ответ удобнее получить тоже на нем. Например, я недостаточно хорошо владею украинским, а тут еще и терминология, поэтому пришлось напрячься. Это не так критично, разобраться можно, просто мне так было бы проще.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram