Считается ли письмо на почту официальным документом?

Хотел бы уточнить, мы получили штраф за передачу транспортного средства 3 лицам, запросили доказательства нашего нарушения, нам их не предоставили и прислали письмо что претензий не имеют, можно ли быть увереным, что через год ко мне не придут со штрафом и не скажут к вашей сумме еще миллион?

24.05.2021 17:14 1747

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповіді на листи і звернення, які отримуються, наприклад, з сайту, не мають статусу офіційного документа, оскільки, згідно з законодавством України, офіційними вважаються тільки ті документи, які отримані у письмовому вигляді.

Але, якщо говорити про визнання таких листів як належних доказів правовідносин між сторонами, то в цьому випадку, якщо справа дійде до суду, листи та повідомлення, отримані за допомогою електронної пошти, яка є офіційною можуть бути визнані належними доказами

Законодавство визначає електронним доказом, інформацію в електронній (цифровій) формі, яка містить дані про обставини, що мають значення для справи, зокрема, електронні документи (в тому числі текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо), веб-сайти (сторінки), текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані, бази даних та інші дані в електронній формі.

Отже, якщо документ в електронній формі містить важливі дані, що стосуються  обставини справи, а також є допустимим та прийнятним з точки зору форми та змісту, то такий документ може бути визнаний офіційним листом чи повідомленням.

Проблеми із доказуванням за допомогою електронного листування можуть виникнути тоді, коли сторона заперечуватиме належність їм електронної адреси. Але, враховуючи, що надавач послуг оренди є офіційною юридичною особою та має офіційні контакти, які містяться в державних реєстрах, це заперечення суд може не прийняти до уваги.

Прийти до Вас зі штрафом не можуть, оскільки, якщо компанія все ж таки матиме до Вас якісь вимоги, це можна зробити виключно в судовому порядку, а в суді наявність порушень треба доказувати. Але доказів, наскільки зрозуміло з вашого листа з компанією, немає. Тобто передачу авто ще треба довести належними та допустимими доказами, які прийме до уваги суд.

Також, враховуючи те, що у листі не вказано про яку саме заборгованість йде мова, для забезпечення себе документами для захисту, радимо Вам звернутися до компанії з письмовим запитом, в якому просити надати Вам відповідь на поштову адресу у паперовому вигляді.

Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram