Податки для зарплати

Доброго дня, з/п невчасно виплачується. На початку травня виплатили з/п за грудень. Ще не було коеф. статистики щоб розрахувати компенсацію. Потім він з`явився компенсацію порахували. У звітності компенсація відображається у складі з/п травня? А за який місяць платити податки щоб в травні виплатити компенсацію за грудень, та що писати в призначені коли виплачую саму компенсацію - зарплата за грудень 2020р.?

26.05.2021 11:40 1069

Консультація виконавця

Компенсація провадиться відповідно до Закону України № 2050 «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» та Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

Сума компенсації не входить до складу виплат, які включаються в зарплату для забезпечення її мінімального розміру (тобто в мінзарплату «не провалюється», а нараховується зверху, див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282).

Компенсації підлягають усі зарплатні виплати (разом із сумою індексації), нараховані і не виплачені працівникові.

Сума компенсації включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично здійснюються її нарахування і виплата, та оподатковується ПДФО, ВЗ і ЄСВ у складі зарплати.

Нарахування компенсації здійснюється один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати.

Згідно з пп 14.1.48 ПКУ компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) є заробітною платою.

Таким чином, сума компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату у складі заробітної плати:

1) обкладається ПДФО за ставками, встановленими п. 167.1 ПКУ;

2) Оподатковується військовим збором згідно із Законом № 1621;

3) враховується при визначенні граничного розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

У формі № 1ДФ суму компенсації вказують з ознакою доходу “101”.

Оскільки сума компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату включається до фонду оплати праці (п.п. 2.2.8 Інструкції № 5), то:

  • ця виплата включається до бази для нарахування ЄСВ.
  • суму компенсації і суму ЄСВ, нарахованого на неї, можна віднести до складу витрат підприємства на підставі п.23 П (С) БО 16 «Витрати».

У Звіті з ЄСВ компенсація за затримку зарплати відображається у складі фонду оплати праці того місяця, в якому нараховують таку компенсацію. У таблиці 6 додатка 4 Звіту компенсацію вказують однією сумою разом із зарплатою.

Звертаю вашу увагу, що несвоєчасна виплата заробітної плати працівникам, а також виплата її не в повному обсязі, в тому числі ненарахування та невиплата компенсації, є порушенням трудового законодавства.

Чинним законодавством за порушення вимог законодавства про працю передбачено дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram