імпорт алкогольної продукції в Україну.

Прошу допомогти з інформацією щодо імпорту алкогольної продукції в Україну.



Наша компанія є мерчендайзером вина в Європі та планує робити поставки в Україну але дуже не великими партіями.



Є декілька питань.

1. Чи потрібна ліцензія на імпорт алкоголю?

2. Чи може бути торгівля алкоголю роздрібною при імпорті?

3. Якщо так то чи є обмеження по об`єму імпортної продукції?



Попередня версія закону від червня 2020 свідчить про те що імпорт можливий тільки при наявності оптової ліцензії.

За теперішньою версією закону від 16 січня 2021 - інформація така:

Імпорт, експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без наявності ліцензії.

При цьому оптова або роздрібна торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються за наявності у суб’єктів господарювання ліцензій на відповідний вид діяльності.



Виходячи з цього розуміємо, що ми можемо займатися імпортом алкоголю в Україну, та подальшою реалізацією через роздрібну торгівлю за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю?

31.05.2021 14:24 1705

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1572
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до ст. 15 Закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" імпорт, експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без наявності ліцензії. Оптова торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності у суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Таким чинром, якщо ви імпортуєте алкогольні напої для подальшої самостійної роздрібної реалізації на території України, то на момент декларування таких товарів ви повинні мати діючу ліцензію на роздрібну торгівлю. Якщо ви імпортуєте з метою продажу алкогольних напоїв суб'єктам господарювання на території України, то на момент декларування таких товарів необхідно мати ліцензію на опотову торгівлю.

Хоча і необхідність мати ліцензію на оптову або роздрібну торгівлю на мент декларування товарів не обумовлення положеннями ст. 53 Митного кодексу України та не впливає на митні процедури, але як показує правктика діяльності відділу ДПС з контролю за обігом підакцизним товаром, субєк господарювання який імпортує (або навій купує алкогольні напої) з метою подальшої реалізації до опреації з придбання повинен вже мати відповідну ліцензію. Отримавши ліцензію відповідного типу ви зменшите свої ризики з питань до вашої діяльності в майбутньому. 

Відповідно до положень Митного кодексу України обсяг імпорту алкогольних напоїв у випадку їх декларування не обмежений.

Бажаю успіху!

Адвокат Дайнеко І.А.   

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram