Разрешение

подскажите если я сделаю  заявление на разрешения вывоза ребенка 7 лет  за границу заверенную польским нотариусом в Россию и другие страны на  бывшую жену и её маму не возникнет проблем на границе с пересечением, на какой срок можно оформить такое разрешение и можно ли в одном разрешении указать их обоих?

04.06.2021 06:20 1141

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Добрий день.

Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

Як оформити таку згоду?

Відповідно до вимог ЗУ «Про нотаріат» та Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012  № 296/5, згоду батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників на виїзд дитини за кордон слід оформляти у вигляді заяви.

Справжність підпису батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників на такій заяві повинна бути нотаріально засвідчена. Заяви мають бути викладені на спеціальних бланках нотаріальних документів. Місце вчинення цієї нотаріальної дії не залежить від місця проживання заявників або місця проживання дитини.

При оформленні заяви, крім прізвища, ім’я та по-батькові супроводжуючих осіб варто зазначати також їх дату народження для чіткої ідентифікації такої особи, з метою уникнення можливих непорозумінь на кордоні.

Важливо! Нотаріус, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені у документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.

Згідно з вимогами п. 3 Правил перетинання державного кордону громадянами України, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі:

– одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.
– осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Порядок вчинення нотаріальних дій консульськими установами встановлюється ЗУ «Про нотаріат», Консульським статутом України та іншими актами законодавства України.

Так, відповідно до ст. 44 Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України №127/94 від 02.04.1994 року Консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається ЗУ “Про нотаріат”, цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом, яке затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України, а також іншими актами законодавства 
України.

Нотаріально посвідчувані угоди, а також заяви та інші документи підписуються в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, 
повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

Консул, який вчинює нотаріальні дії, зобов’язаний роз’яснювати громадянам України їх права та обов’язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій з тим, щоб юридична необізнаність та інші подібні обставини не могли бути використані їм на шкоду (ст. 45 Статуту).

 За додатковою консультацією з цього питання звертайтеся на пошту d.lipovskyi@gmail.com

З повагою, Липовський Дмитро

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram