Продаж ФОП-ом товару без документів

Я ФОП 2-га група оподаткування.

Працюю по кведу 47.91. 

З готівкою не працюю. Платежі на карти особисті не приймаю. Все заходить виключно на рахунок.

Є товар, яким можливо придбати лише за готівку. Без будь-яких документів на придбання (обладнання, нове).

Продаж буде від ФОП, згідно виставленого рахунку. 

На рахунок має зайти сума 500 000 грн. Їх я хочу перевести на особисту карту і зняти.

Сума не маленька. Тому питання.

Яка може бути відповідальність за таку діяльность, якщо в мене нема документів на походження проданого товару? Може краще, щоб сума була менш помітна на 2 рахунки від різних ФОП-ів розбити?

Частина товару підпадає під перелік технічно складних побутових, частина на промислові, в переліку нема... 

04.06.2021 16:49 2078

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до п. 12 ст. 3 Закону "про РРО"  суб`єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу зобов`язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

При цьому суб`єкт господарювання зобов`язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об`єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Таким чином якщо в складі товару який ви маєте намір продати наявні складно технічні товари згідно переліку  КМУ від 16.03.2017 р. № 231 то ви зобовязані мати наних облікові документи та відповідно документи про походження. 

Недотримання цих вимог, у свою чергу, призводитиме до відповідальності за ст. 20 Закону "про РРО" згідно якої, до суб`єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об`єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Я б вам порадив товари які не входять до переліку КМУ від 16.03.2017 р. № 231 продати офіційно з безготівковою формую, а складнотехнічні взагалі продати за готівку без відображення операцї в обліку. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram