Якщо ФОП хоче повернути переплачений ЄСВ

ФОП 2гр. В травні 2020 р. оформила пенсійне забезпечення, але продовжувала сплачувати ЄСВ до лютого 2021р (в надії, що буде більше пенсія). Але в лютому 2021р, прийняла рішення припинити сплату ЄСВ (тому що пенсія змінюється неадекватно поточній сплаті ЄСВ). Звіт за 2020 рік зробила по факту платежів. В квітні 2020 року, через особистий електронний кабінет відправила листа в ДФС про повернення помилково сплачених грошей по ЄСВ, у розмірі переплати з травня 2020 по лютий 2021 (близько 9000 грн). У відповіді ДФС (у вигляді листа на пошту, через 30 днів) було сказано, що в моєму звіті за 2020 рік вказані всі платежі і нема ніяких претензій, а зараз я хочу отримати помилково сплачені кошти... Що робити? Переробляти звіт (тоді як і шо/де міняти) за 2020 рік і потім знову писати Листа на загальну сумму переплат (чи два листа, по переплаті за 2020 і 2021 роки)??

10.06.2021 16:51 1367

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
722 відгука (721 +) (1 -)
Консультацій: 1838
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

ФОПи, які звільняються від сплати внеску, не зобов’язані його платити і не зобов’язані подавати звіт з ЄСВ.

Звіт з ЄСВ зазначеними особами не подається (п. 3 розділу III Порядку № 435), на чому наголошує також ДПСУ в індивідуальних податкових консультаціях від 16.04.2020 р. № 1571/6/99-00-04-06-03-06/ІПК та від 07.02.2020 р. № 490/6/99-00-04-06-03-06/ІПК.

Такі ФОПи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Фізичній особі – підприємцю, якій призначено пенсію, припиняється нарахування єдиного внеску з наступного місяця після дати встановлення пенсії.

У п. 5 розділу ІІІ Інструкції № 449 та п. 3 розділу III Порядку № 435 також встановлюється, що добровільна участь фізичної особи – підприємця, який є пенсіонером, можлива шляхом самостійного визначення для себе бази нарахування ЄСВ, тобто, шляхом подання відповідної звітності (за формою № Д5) раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним, та визначення у ній бази нарахування ЄСВ в межах мінімальної та максимальної сум.

З урахуванням цього, місяці року, за які ФОП, що став пенсіонером за віком, у Звіті за формою Д5 нарахував ЄСВ за себе, вважаються місяцями, у яких він добровільно прийняв участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Податкові органи вважають, що в подальшому скасувати такі самостійно визначені суми ЄСВ підстав немає (індивідуальна податкова консультація ДФСУ від 11.06.2019 р. № 2655/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Це слідує з п. 16 розділу 2 Порядку № 435: відповідальність за правильність та достовірність заповнення Звіту несе страхувальник.

Таким чином, всі наступні переписки з податковою ні до чого не призведуть.

В той же час, для Вас ще не все втрачено: податкову можна зобов`язати повернути кошти через суд.

Підстави для звернення до суду:

Відповідно до Закону про ЄСВ, для того щоб добровільно прийняти участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, потрібно заключити відповідний договір.

Перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зазначено в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449.

Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до податкових органів за місцем проживання:

- заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції № 449;

- копію трудової книжки (за наявності);

- виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

- копію документа, що посвідчує особу.

На підставі поданих документів укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Ви такий договір не заключали, тому податкова не має права вважати нарахування ЄСВ добровільною участю. Таким чином, суд може визнати таке нарахування помилковим, і зобов`язати податкову повернути помилково сплачені кошти.

Але чи потрібно судитися із-за такої суми - це вже вирішувати Вам.

При виникненні додаткових запитань, звертайтеся на ел.пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram