Переведення до іншої військової частини

Підкажіть, будь ласка, чи є вагітність дружини підставою (вагомою причиною) для скасування переводу до іншої військової частини?

18.06.2021 19:40 8168

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Сам по собі факт вагітності дружини не є перешкодою для здійснення переведення до іншої військової частини. Проте, передбачена така підстава  для отримання згоди військовослужбовця як неможливість проживання членів сім`ї військовослужбовця за станом здоров`я в місцевості, до якої його переміщують.

Так, переміщення в інше місце служби проводиться без згоди військовослужбовця, крім випадків, передбачених Указом Президента від  10 грудня 2008 року № 1153/2008 (див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text ), зокрема: неможливість проживання членів сім`ї військовослужбовця за станом здоров`я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують.

Згідно до п.112 Указу Президента "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" від  10 грудня 2008 року № 1153/2008,  Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов`язаній із керівництвом підлеглими особами.

Зазначене переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

неможливість проживання членів сім`ї військовослужбовця за станом здоров`я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;

потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім`ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв`язку із службовою необхідністю та за станом здоров`я на нове місце військової служби без його згоди.

Тобто, якщо лікар жіночої консультації, в якій Ваша дружина перебуває на обліку по вагітності, надасть медичний висновок про те, що Ваша дружина не може за станом здоров`я проживати в іншій місцевості, Вам необхідно буде подати відповідну заяву  до військової частини з проханням не здійснювати переведення та додати цей висновок як документальне підтвердження неможливості переведення на службу в іншу місцевість.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram