Скористатися правом безоплатно отримати ділянку площею 2га

Отримав відмову у всіх виконавчих органах, в тому числі від місцевого(сільської ради)щодо мого клопотання скористатися правом безоплатно отримати ділянку орієнтовною площею 2га,для ведення особистого селянського господарства.Зазначена ділянка із земельних запасів,державна,що засвідчує витяг з ДЗК і не передана до Громади але і не розпайована,з 2011 знаходиться у довгостроковій аренді.

Питання:1.Чи маю я законні підстави позиватися до суду ,щодо порушення моїх прав?

  1. 2.Чи має законні підстави, фермер який орендує землі державної власності,впливати на розпаювання цих земель?
25.06.2021 13:48 1128

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

На Ваші питання повідомляю наступне:

  1. Так. Ви маєте право, у випадку порушення Ваших прав, позиватись до суду. Відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Згідно якої кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, і кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

     Таке ж право закріплене і Європейською конвенцією 1950 року. Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

 

    Якщо Ви звертались до органу місцевого самоврядування з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, за результатом розгляду якого цей орган відмовляє у задоволенні відповідного клопотання або взагалі залишає його без розгляду, то така відмова підлягає оскарженню у порядку адміністративного судочинства шляхом звернення до адміністративного суду, у Вашому випадку до Донецького окружного адміністративного суду (Адреса: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, буд. 1.  E-mail – inbox@adm.dn.court.gov.ua. Тел. Канцелярія – (0626) 66-41-38).  Зразок адміністративного позову я надаю у Вайбері.   

   

  1. Відповідаючи на друге Ваше питання. Чи має законні підстави фермер, що орендує землі державної власності, впливати на розпаювання цих земель? Відповідь однозначна – немає законних підстав. Але… Фермер орендує землі державної власності за довгостроковим договором оренди, який був укладений на підставі рішення органу уповноваженого здійснювати передачу земельних ділянок у власність, як Ви пишете у Вайбері «за погодженням з сільрадою яка надала згоду на передачу цих земель у довгострокову оренду (10років)».
  2. З цього випливають два аспекти. Перший – на строк оренди не менше 10 років, орендуються землі сільськогосподарського призначення, які є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація. У таких випадках до договору оренди землі включається зобов’язання орендаря здійснювати інвестиції у розвиток та модернізацію відповідних меліоративних систем і об’єктів інженерної інфраструктури та сприяти їх належній експлуатації. Якщо так все і є, то це може ускладнити у вирішенні питання надання Вам земельної ділянки у власність.

Другий аспект – якщо сільрада надавала погодження на оренду землі фермеру, то орендовані землі розташовані на території сільської ради. У відповідності до недавно прийнятого законодавства землі державної власності на територіях громад повинні передаватись у комунальну власність громад. Цей процес наразі ще у незавершеній стадії. І це також може бути підставою відмови Вам у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою.

    Звісно договір оренди можна розірвати, але за належними підставами, як то:

  • використання земельної ділянки не за цільовим призначенням згідно з договором оренди;
  • недотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості грунтів;
  • недотримання режиму водоохоронних зон, санітарно-захисних зон;
  • несвоєчасне внесення орендної плати.

          Неабияке значення має право орендаря на відшкодування йому капітальних витрат, пов’язаних з поліпшенням стану об’єкта оренди (інвестиції), яке проводилось орендарем  за згодою орендодавця. Чи піде на це орган місцевого самоврядування? – питання відкрите.   

На питання третє, яке було викладене у Вайбері, я відповім Вам також у Вайбері.

 

Думаю Вам у нагоді може статись покрокова рекомендація щодо приватизації земельної ділянки, якщо питання буде вирішуватись позитивно .  

  Для приватизації земельної ділянки вам необхідно здійснити такі дії :

  1. Звернутися до  державного органу (міської ради, сільської ради) із письмовою заявою для надання дозволу на розробку проекту землеустрою. У заяві має бути зазначено  цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Протягом  місяця відповідний державний орган має прийняти рішення про надання дозволу або про відмову у наданні такого дозволу.
  2. У разі прийняття рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки потрібно замовити в землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
  3.    Проект відведення земельної ділянки підлягає погодженню з управлінням Держгеокадастру та управлінням комунальної власності та архітектури вашої місцевості. Протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту або його копії відповідні органи зобов’язані безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.
  4. Для подальшої реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі необхідно звернутися до відповідного  управлінням Держгеокадастру із заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру:
  • оригіналом документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (погоджений проект землеустрою, за потреби, позитивний висновок експертизи);
  • документацією із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Строк розгляду заяви – 14 днів. Внесення відомостей до Державного земельного кадастру здійснюється безоплатно. Крім того, на підтвердження державної реєстрації Вам безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, в якому зазначаються відомості внесені до Поземельної книги, зокрема, кадастровий номер. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

  1. Наступний крок – це затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для затвердження проекту землеустрою Вам необхідно надати до відповідного державного органу клопотання про затвердження проекту землеустрою. До клопотання додаються:
  • екземпляр погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  • витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Строк розгляду клопотання – протягом 14 днів з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.

 

  1. Для реєстрації права власності на земельну ділянку необхідно звернутися до виконавчого комітету вашої місцевості або до нотаріуса.

Перелік необхідних документів:

  1. заява встановленої форми;
  2. документ, що посвідчує особу;
  3. засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;
  4. витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
  5. документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб           (з 1 липня 2021 року – 237,90 грн).

Строк розгляду: до 5 робочих днів з дня подачі документів.

На все добре. Бажаю успіху. З повагою Микола Лях   

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram