дізналася про призначене судове засідання в іншому місті, мене не попереджено

дізналася про призначене на 12.07 судове засідання у районному суді м. Львова стосовно моєї заборгованості перед Львівтеплоенрего за тепло та гарячу воду по квартирі у Львові.

Я проживаю та зареєстрована у м. Київ, мене жодним чином не попереджено.

Які мої дії? Попросити суд надати всі документи по справі? І чи можна одразу подати до суду заяву про відкликання справи через порушення підсудності?

25.06.2021 16:07 916

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Якщо ви є власником вказаної квартири та договір про надання житловокомунальних послуг укладений з вами (ви є абонентом за особовим разхунком) то позов до районного суду в місті Львові подано без порушення правил підсудності.

Згідно ч. 1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою. Відповідно до ч. 1 ст. 181 ЦК України, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Пунктом 42 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду кримінальних і цивільних справ № 3 від 01.03.2013 року «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» визначено, що виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Аналізуючи викладене, враховуючи, у вас виник спір у даній справі у зв`язку з неналежним виконанням вами зобов`язань за договором про надання житлово-комунальних послуг, предметом якого є послуги пов'язані з утриманням нерухомого майна яке належить вам на праві валсності.

Таким чином, позов про стягнення боргу за договором про надання житлово-комунальних послуг, Львівтеплоенрего тепло енерго подало за правилами виключної пдсудності ч.1 ст. 30 ЦПК за місцем знаходження майна.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові ВП/ВС у справі № 911/2390/18 від 16.02.2021 року.

Тепер щодо ваших дій.

1. Отримати копій матеріалів позовної заяви та ухвали про відкриття провадження.

Це можна зробити двома способами:

- Зареєструватись в системі електронний суд за посиланням https://id.court.gov.ua за допомогою електронно цифрового підпису (можна отримати через приват банк якщо є їх клієнтом або в додатку "Дія") та через цю систему подати заяву про вступ в справу. Вам відкриють доступ до відсканованих матеріалів справи та інших процесуальних документів.  

- Поштою направити заяву з вимогою надіслання копії позовної заяви та ухвали про відкриття провадження за місцем проживання відповідача, обгрунтовуючи її поликовим зазначенням позивачем в позовній заяві місця знаходження відповідача.

2. Отримаши копії позовної заяви, перевірити правильність нарахування заборгованості, та якщо наявні помилк в розрахунку подати відзив на позовну заяву виклавши в ньому свої заперечення проти позовних вимог.

Враховуючи, що ухвалу про відкриття провадження ви не отримували то строк для надання відзиву не буде пропущеним.

3. Наступні дії залежеть від поведінки позивача. 

Якщо є додаткові питання звертайтесь буду радий дпопомогти. 

Адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram