Как происходит налообложение с инвестиционных операций?

Здравствуйте! Интересует следующее:

К примеру, я торгую акциями на зарубежной бирже используя американскую компанию Interactive brokers. Допустим я вложил в это дело 10000$ и активно занимаюсь торговлей акциями различных компаний. Так вот я хотел узнать, каким образом мне отчитываться перед налоговой в Украине, по фактическим доходам, которые я вывожу на свой счет в банке(что вроде как и должно быть так) или по общей сумме на счету(что видится мне не логичным)?

02.07.2021 19:07 1023

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

1) За загальним правилом оподаткування доходів фізичних осіб здійснюється за ставкою 18% ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) та 1.5% військовий збір. Базою (сумою до оподаткування) є розмір отриманого доходу. 

Податкова вважатиме доходом суму, яка буде надходити на ваш банківський рахунок.

2) оплата податку безпосередньо з "інвестиційного прибутку", розмір податків аналогічний як і у першому варіанті - 18% (але як із пасивного доходу) та 1.5% військовий збір.

Податкова може вважати усі отримані вами кошти як чистий дохід. У такому випадку треба буде доводити, що певні кошти були витрачені вами безпосередньо для отримання прибутку.
Важливе значення має те чи зможе компанія, з якою ви співпрацюєте, надати вам документи на підтвердження того, що певну суму ви витратили безпосередньо як інвестицію. Ці документи можна буде використовувати при суперечці з податковою. 
Також вам потрібно дізнатись чи сплачує компанія за вас податки на території США. 
Якщо так, то ви зможете зменшити суму податків до сплати в Україні або ж взагалі не сплачувати (1.5% військового збору це не стосується). Це передбачено договором між Україною та США про уникнення подвійного оподаткування. 
Про отримані доходи ви маєте подати декларацію. Вона подається до першого травня наступного за звітним року (наприклад, декларацію за 2021 ви маєте подати до 01.05.2022).
Декларацію можна подати в електронному або паперовому виді. Для подання декларації в електронному вигляді вам знадобиться електронний цифровий підпис, його можна отримати у приват24. 
Також зараз на підписі у Президента України перебуває закон завдяки якому ви зможете показати податковій вже зароблені кошти. 
Для цього буде потрібно їх задекларувати та одноразово сплатити податок у розмірі 5%.
Одеак цей закон ще не набув чинності. 

З повагою,
Пересада Богдан.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram