консультація що до цивільного шлюбу

Більше 3 років перебуваємо в цивільному шлюбі. Обоє військовослужбовці. Виникла проблема. Мій брат одружується і я пишу рапорт по сімейних обставинах поїхати додому у звязку з одруженням брата.

А мій цивільний чоловік планував написати рапорт у звязку з одруженням брата цивільної дружини 

На що я отримала відповідь -він тобі ніхто і немає права поїхати з тобою

питання в чому чи праве керівнитство в тому що ми немаємо права брати разом відпустки?

03.07.2021 10:45 990

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

Одразу не вдалося взяти консультацію в роботу, була вимушена виїхати по роботі, тому прошу вибачення за незручності.

По суті питання.

Юридично так, Ви не є родиною з чоловіком, оскільки не перебуваєте в зареєстрованому шлюбі ( в іншому випадку- якщо було б хоча б  рішення суду про встановлення факту проживання однією сімєю без реєстрації шлюбу), тому керівництво не вважає підставою на надання  відпустки у зв'язку із сімейною обставиною- саме укладання шлюбу Вашим братом, оскільки він юридично не є членом сім'ї Вашому  чоловікові.  

Порядок надання відпусток військовослужбовцям регулюється ст. 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#n131 ) 

Так, підставою для надання відпустки (окрім щорічної)  за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю є: 

- укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

- тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу: дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, - тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад; інших рідних - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;  пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

-  в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

а рішенням командира (начальника) військової частини військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення загальною тривалістю не більш як 15 календарних днів на рік.

Таким чином, командир відмовив у наданні відпустки та юридично таку відмову не можна вважати незаконною. 

Проте, Ваш чоловік може подати іншу підставу на отримання відпустки, визначену вище або подати рапорт на отримання наприклад щорічної відпустки, якщо він її ще не використав.

Згідно з ч. 3 ст. 10-1 Закону, щорічна основна відпустка може надаватися  частинами, не більше двох, за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 15 календарних днів.

Тобто, Ваш чоловік може скористуватися правом на щорічну відпустку частинами. При умові, якщо основна її частина становитиме не менше 15 днів.

При цьому Закон не обмежує в праві отримати першу частину відпустки на 5, 7 або 10 днів. Тому, Ваш чоловік має право подати рапорт на надання щорічної відпустки за бажаною для вас обох тривалістю.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com Я обов'язково надам відповіді.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram