Порушені межі земельної ділянки, встановлені державним актом про право приватної власності

Маю державний акт про право приватної власності на землю зразка 2002 року. Кадастровий номер поки що не отримувала. Сусід купив межуючу зі мною ділянку з будинком, на яку кадастровий номер вже був отриманий попереднім власником у 2014 році. Сусід хоче поставити нову огорожу,викликав землевпорядну організацію, яка (за моєї відсутності) поставила на моїй земельній ділянці межові знаки (очевидно у відповідності із сусідовим кадастровим номером), порушивши старі обмежувальні стовпчики 2002 року, у результаті зменшивши розміри моєї земельної ділянки, вказані у державному акті. Коли я звернулась до землевпорядників з метою отриманням кадастрового номера для своєї ділянки, вони надали мені новий графічний план, що не відповідає моєму державному акту, причому з боку вулиці огорожу сусід хоче перенести аж на чотири метри у мій бік (відповідно до межового знаку, який йому встановили). Які мої дії? як я маю захищати своє право? бо землевпорядники пропонують єдиний вихід - змиритись із встановленими сусідом новими межовими знаками!

05.07.2021 18:44 1210

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

По-перше, сусід не міг без Вашої згоди встановити межові знаки. В таких випадках алгоритм дій наступний: сусід завчасно повідомляє Вас про точний час і дату встановлення межових знаків. Якщо є підтвердження, що Ви знали про дату проведення процедури встановлення знаків, але не прийшли, тоді він має право встановити межові знаки без Вашої участі. Якщо ж він не повідомляв Вас письмово, тобто Ви не отримували рекомендованого листа, з повідомленням про дату і час встановлення меж земельної ділянки, то в такому разі дії сусіда незаконні. Ви маєте право звернутися до суду з вимогою скасувати затвердження землевпорядної документації (проект землеустрою).

Згідно з пунктом 3.12 Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України з земельних ресурсів 18.05.2010 № 376, закріплення межолвими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним особою.

Отже, Вам потрібно звернутися до суду з позовною заявою про скасування державної реєстрації земельної ділянки шляхом виключення з Державного земельного кадастру відомостей про реєстрацію вказаної земельної ділянки.

Після скасування державної реєстрації земельної ділянки автоматично буде скасовний кадастровий номер, виданий сусіду. Після цього Ви зможете виготовити собі кадастровий номер у відповідності до дійсних розмірів Вашої ділянки.

В той же час, є ще один важливий момент: Ви пишете, що у сусіда старий кадастровий номер. Тобто, або старий номер виданий вірно, а сусід порушив межі, встановивши нові стовпчики - тоді моя схема працює. Або ж старий кадастровий номер виданий так, що вже в 2014 році хтось навмисно захопив частину Вашої ділянки. В такому разі процедура відновлення справедливості буде більш кропіткою. Потрібно буде оскаржувати документ, виданий в 2014 році, і просити суд поновити строки позовної давності, аргументуючи тим, що Ви раніше не знали і не могли знати про те, що Ваше право порушене.

Перший крок: звернутися до землевпорядної організації, яка має в штаті сертифікованого інженера-землевпорядника, та замовити виготовлення технічної документації. Вам нададуть письмову відповідь, де буде зазначено, що неможливо виготовити проект землеустрою по Вашому держакту із-за того, що Ваша ділянка частково накладається на ділянку сусіда.

Другий крок:надіслати в обласне ГУ Держгеокадастру запит про надання публічної інформації: коли, яким чином і на підставі яких документів видано кадастровий номер вашому сусіду.

Третій крок: На підставі отриманої інформації звернутися до суду.

В разі виникнення додаткових питань звертайтеся на пошту ddmitr@ukr.net або тел. 050-545-90-70

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram